Акции и CFD

Търговията с акции съществува от стотици години и сега, в глобалната икономика на 21-ви век, тя е дейност, която постоянно се разраства. През последните десетилетия се наблюдаваше невероятно инвестиране и напредък в технологията на пазара на акции, както и на инструменти, свързани с акции. Като последица от това, доходността на пазара на акции никога досега не е била достъпна за толкова много хора. Със сигурност от 1980-те, не е изненада обикновените мъже и жени да притежават акции или най-малкото да се интересуват от пазара.
 
В световен мащаб, хората търгуват акции и договори за разлика, или CFD. Това е продукт, базиран на акциите, който добавя гъвкавост към индивидуалните възможностите за търговия. Независимо дали търгуват акции и CFD на компании с разпознаваеми имена като Нокиа или Кока-Кола, или цели индекси като FTSE 100 Index, хората оставят парите им да работят за тях по много по-динамичен и интригуващ начин, отколкото депозирането в банка. И те го правят всеки ден.
 
Тук можете да получите необходимата, за да започнете да търгувате, информация за акции и CFD. Ето какво ще представим, за да ви помогнем да сключите първата си сделка:

  • Какво трябва да знаете за акциите
  • Какво трябва да знаете за CFD-тата

Акциите – част от компания

Акциите са част от компания, като всяка отделна акция представлява част от собствеността. Така че ако притежавате дори само 1 акция от компания, която е емитирала 1 000 акции, тогава вие притежавате 0.1% от тази компания.
 
Компаниите сами решават колко акции да емитират. Търговците и другите участници на пазара не могат да създават техни собствени акции и са ограничени да търгуват тези акции, които компанията е емитирала.
 
Собствениците на акции споделят успехите и провалите на компанията, нейните печалби и загуби. Когато компанията печели, цената на нейните акции обикновено се вдига. Но разбира се обратното също е вярно. Също като брака, собствеността върху акции е за добро и зло. Спекулациите с цената на акция могат да повишат или понижат стойността й за кратък период от време, но представянето на компанията е това, което наистина движи цената в дългосрочен план.
 
Търговците купуват и продават акции, за да реализират печалби от движенията на цената на акцията. Ако цената на акцията нараства, докато я притежавате, тогава вие печелите пари. Така че ако сте купили акция на Google (GOOG:xnas) за $400 и я продадете след като цената се е покачила до $500 вие ще спечелите $100 ($500 – $400 = $100).
 
Ако продадете акция късо (това означава, че взимате акцията назаем от вашия дилър и я продавате на свободния пазар) и цената на тази акция падне, вие печелите пари. Например, ако вземете назаем акция на Google от вашия дилър и я продадете на свободния пазар за $600, купите я обратно за $500 и я върнете на вашия дилър, вие печелите $100 ($600 – $500 = $100).
 
Следващата таблица илюстрира какво ще стане със стойността на вашите акции, базирано на това дали продавате или купувате акции:

Цените на акциите варират на дневна база. Търговците трябва да предвидят посоката, в която вярват, че ще се движи цената и според това да търгуват. В следващите части вие ще научите повече за анализа на акции и как да предвиждате движенията на цената.

Търговци на акции

Търговците на акции, които искат да купят или продадат акции поставят поръчките си в платформата за онлайн търговия и нашите партньори от Саксо Банк се грижат за останалото. Наистина е много лесно. Целият процес е както следва:

    1. Поставяте поръчка в платформата.
    2. Саксо поставя поръчката към съответната борса.
    3. Борсата изпълнява поръчката, като я свързва с друга поръчка (или поръчки).
    4. Борсата потвърждава на Саксо, че поръчката е изпълнена.
    5. Саксо отразява поръчката в сметката ви.

Всичко това отнема само няколко секунди, защото Саксо осигурява платформа за търгуване, която дава възможност за почти незабавно изпълнение на поръчката за индивидуални инвеститори като вас.

Повторно използване на Гаранция

Саксо разрешават до 50% от капиталът, инвестиран в определени акции и ETF (Борсово търгувани фондове) да се използва за търговски дейности изискващи марджин (Форекс и CFD търговия). Така че ако имате такива акции на стойност $20 000 вие можете да използвате отново до $10 000 от тях като гаранция, за да търгувате Форекс и CFD.

Договори за разлика (CFD)

Договорите за разлика (CFD) са подобни на акциите и индексите, на които са базирани, но притежават преимуществото да се търгуват на марджин. Те са изгодни, защото дават и други допълнителни преимущества. Докато акциите са сертификати за собственост от компания, CFD са просто договор между две страни (вие и вашият дилър в повечето случаи), който определя колко пари ще спечелите/дължите в зависимост от това накъде се движи цената на определящата акция или индекс. Така че в определен смисъл те са като виртуални акции.
 
Докато за всяка компания има лимитиран брой акции, за CFD-тата няма такъв лимит. Компаниите не емитират CFD-та и не определят колко са налични – това го определят търговците. Сигурно е, че има търговци, които искат да купят или продадат CFD-та и дилъри или други, които искат да заемат обратната страна на търговията (което може да означава, че вярват в обратното, в което вие сте сигурни в този случай), броят на CFD-тата на всяка акция или индекс, които можете да търгувате е неограничен.
 
Въпреки разликите, CFD-тата и акциите работят по много сходен начин. CFD-тата сами по себе си не могат да печелят или губят. От друга страна, акциите могат сами да печелят или губят. CFD, свързано с акция печели или губи паралелно с акцията. Когато цената на акцията се покачва, цената на CFD-то се покачва. Обратно, когато цената на акцията пада, стойността на CFD-то също спада.
 
Всяко CFD има специфична определяща акция или индекс, на което се базира. Ако търгувате CFD на Nikkei 225 Index (индекс на японските акции, които се търгуват на Токийската фондова борса), например, представянето на вашето CFD е базирано на представянето на Nikkei 225. Ако купите CFD на Nikkei 225 и цената на Nikkei 225 се качи, тогава и цената на вашите CFD ще се качи и вие ще спечелите от вашата покупка. Обратно, ако продадете CFD на Nikkei 225 и цената на Nikkei 225 падне, тогава цената на вашите CFD ще спадне и вие ще спечелите от късата продажба.
 
Следващата таблица показва какво ще се случи със стойността на вашите CFD-та, базирано на това дали купувате или продавате CFD-тата и движението на цената на определящата акция:

Цената на CFD-тата варира през деня, когато цената на определящия актив се повишава или пада. Търговците на CFD трябва да определят в коя посока ще се движи цената на определящия актив, за да определят какви сделки да направят със CFD, според това. В следващите глави ще научите повече за това как да анализирате определящите активи и да предсказвате накъде ще се движат цените. Освен, че са лесни за търгуване, CFD-тата предлагат и други огромни предимства пред акциите: финансов лост (Leverage).

Финансов лост (Leverage)

CFD предоставят финансов лост, а именно това е характеристиката, която най-много интригува индивидуалния инвеститор. Лостовете изискват малко сила, за да постигнат голям ефект. Реалният свят е пълен с лостове. Нашите кости са лостове, чрез които прилагаме сила, използвайки мускулите си, за да правим всичко от натискане на клавиатурата до нокаут удар. CFD са лостовете на пазара на акции. Те позволяват на търговците да използват по-малки количества пари, за да постигнат по-големи печалби по същия начин, по който малко дете може да повдигне баща си на люлка, ако и двамата седнат на правилните места.
 
Същият принцип се прилага и при CFD. Можете да правите пари като инвестирате изцяло собствен капитал, но можете да направите много повече пари, ако използвате финансовия лост, като вземете назаем пари от вашия брокер. Трябва да се отбележи, че финансовият лост действа в двете посоки, т.е. търгувайки по този начин, можете не само да спечелите, но и да изгубите повече пари.
 
Можете да използвате финансов лост за вашите CFD сметки, или да увеличите тяхната инвестиционна сила, като използвате част от своите собствени пари, за да започнете търговия и след това да вземете назаем остатъка от вашия дилър. Бихте могли да купувате или продавате CFD на някои популярни акции и индекси като използвате само 10 процента от вашите собствени пари и вземете назаем оставащите 90 процента от дилъра си.
 
Финансовият лост, който се използва при търговия със CFD се определя от марджина, който се изисква за всяка сделка.

Марджин

Пазарът на CFD предлага вълнуващи възможности за тези търговци, чиито дилъри са съгласни да предоставят пари, за да им позволят да увеличат потенциала за генериране на печалба от техните сделки. Преди вашия дилър да ви отпусне пари, вие ще трябва да покажете, че имате достатъчно средства, за да покриете евентуални загуби, които могат да възникнат. Тези пари, блокирани по вашата сметка от вашия дилър за подсигуряване, се наричат марджин.
 
Например, ако купите CFD на Exxon Mobil, вие може би ще бъдете задължени да оставите 10 процента от цената на акцията като марджин. При примерна цена на акцията $90, вие трябва да имате по сметката си свободни $9, за да докажете на своя дилър, че можете да покриете загуби от поне $9 (10 процентна загуба), ако пазарът тръгне срещу вас.
 
Гореспоменатите 10 процента марджин са само пример. Различните CFD-та имат различно марджин изискване. CFD отговарящи на акции и индекси, които се търгуват активно изискват по малък марджин, защото техните високи нива на ликвидност правят по-лесно бързото влизане и излизане от търговията. Затова дилърите могат да бъдат сигурни, че бързо могат да затворят позициите ви, без да понасят неочаквани загуби, ако движението се задълбочи. CFD, които покриват акции и индекси, които не се търгуват активно се нуждаят от по-голям марджин, защото ниските нива на ликвидност правят трудно бързото влизане и излизане от търговията.
 
Много начинаещи търговци на CFD често вярват погрешно, че парите блокирани като марджин са депозит за акции или индекси. Това не е така. Те взимат назаем 100 процента от цената от дилъра. Марджинът просто подсигурява дилъра, че клиентът има пари, за да покрие загубите, ако има такива.

Лихви при финансирането на търговията със CFD

Тъй като  CFD е продукт, който се търгува на марджин, вие финансирате търговската му стойност чрез overnight лихви. В замяна на това вашият дилър е гъвкав при нейното прилагане. Когато задържите отворена позиция в CFD за следващия ден (тоест имате отворена CFD позиция при затварянето на пазара в 17:00 часа нюйоркско време) вашата CFD позиция ще бъде кредитирана или дебитирана, според равнището на междубанковите overnight лихвени проценти.
 
Ако отворите и затворите CFD позиция в един и същи ден, не ви се начисляват лихви.

CFD Търговци

CFD търговците, които искат да купят или продадат CFD поставят поръчките си в платформата за търговия и Саксо Банк се грижи за останалото. Саксо изпълнява CFD поръчките по 2 начина. Или изпраща поръчката към централизирана CFD борса или участва като страна по сделката.
 
Когато поставите поръчка за CFD, което се търгува на централизирана борса, Саксо ще процедира с вашата поръчка, по същия начин, по който процедира с поръчка за акции:

    1. Поставяте поръчка в платформата.
    2. Саксо поставя поръчката към съответната борса.
    3. Борсата изпълнява поръчката, като я свързва с друга поръчка (или поръчки).
    4. Борсата потвърждава на Саксо, че поръчката е изпълнена.
    5. Саксо отразява поръчката в сметката ви.

Когато поставите поръчка за CFD, което не се търгува на централизирана борса, а ще бъде изпълнена от Саксо, процесът е малко по различен:

    1. Поставяте поръчка в платформата.
    2. Саксо изпълнява поръчката.
    3. Саксо отразява поръчката в сметката ви.

Без значение от типа на CFD-то, което продавате или купувате, целият процес се случва за няколко секунди.

Къси продажби на CFD-та

Късите продажби на CFD-та директно на борсите (където Саксо не е маркет мейкър) са предмет на правилата на местния пазар на акции. Например, ако търгувате австралийски CFD-та, може би количеството на CFD-тата, които можете да продадете късо в един ден, ще бъде ограничено, поради ограничена наличност за заемане на пазара.
 
Принудителното затваряне на позиции може да се случи, ако CFD-тата се изискват обратно. Това би могло да се случи, ако акцията стане трудна за заемане поради сливания, дивиденти, предлагане на права (и различни действия, свързани със сливане и придобиване) или поради повишени продажби от страна на хедж фондовете.