Анализ на новини

В тази глава ще разгледаме какво кара цената на валутните двойки да реагира по време на новини.

Новините, свързани с нивата на лихвените проценти или тези, свързани с дълговата криза, могат да предизвикат промяна в посоката на движение на валутната двойка само за миг. Фундаменти, които са били истина само 10 секунди по-рано, могат да станат напълно безсмислени на фона на новата информация. Форекс трейдърите трябва да могат да реагират на важните новини, които са в състояние да променят пазарните трендове.

Може би се опасявате, че няма да сте пред компютъра, за да реагирате на всички пазарни новини, които се публикуват през деня? С използването на подходящи техники за управление на риска можете да си спестите постоянното следене на новините, засягащи вашите валутни позиции.
Преди всичко, по-голямата част от новините имат следните характеристики:

  •     Икономическите новини се публикуват по график
  •     Очакваният резултат от новината вече е отразен в цената

Икономическите новини се публикуват по график

По-голямата част от важните новини имат точно определена дата и час на публикуване месеци преди същинското им появяване. Например, имате информация месец по-рано кога ще заседава Федералният резерв в САЩ, на който се обсъждат лихвените проценти в страната. Знаейки точната дата, вие имате достатъчно време, за да проучите възможния резултат от срещата или новината и да позиционирате вашето портфолио адекватно.
БенчМарк Финанс разполага с икономически календар, показващ точния час, в който ще бъде обявена всяка новина.

Един бърз поглед върху икономическия календар дава информация за предстоящите важни икономически събития, които могат да окажат потенциално въздействие върху пазара. Сред новините с най-силен ефект са данните за безработицата, ниво на брутния вътрешен продукт, основния лихвен процент, търговски баланс и други.

Очакваният резултат от новината вече е отразен в цената

Инвестиционните анализатори, икономисти, както и всички други пазарни участници правят постоянен анализ на предстоящите икономически събития. Те се опитват да отгатнат новините още преди тяхното публикуване. Анализаторите не достигат до абсолютно еднакви изводи, но общата насока в повечето случаи е една и съща, тоест те достигат до определен консенсус.

Когато знаете прогнозата за дадено събитие, можете да се възползвате от движението на цените след публикуване на новината. Прогнозата е включена в цената на валутната двойка преди обявяването на самата новина. Ето как става това:

Щом инвеститорите приключат със своите анализи, те започват да сключват сделки, на базата на прогнозите си. Те се стремят да се възползват от преимуществото, което може да им даде съответната прогноза. Този тип инвеститори сключват сделки преди реалното излизане на новината, защото искат да са пред пазара. По този начин до момента на реалното публикуване на новината, огромна част от инвеститорите са сключили своите сделки, пресмятайки в тях предварителните прогнози.

Когато официалните данни за икономическото събитие бъдат публикувани и стойностите съвпадат с прогнозите на анализаторите, тогава най-вероятно валутните двойки няма да отчетат сериозно движение. Това е така, защото повечето от големите трейдъри са сключили своите сделки на база на прогнозираната стойност. Ако обаче актуалните стойности от икономическото събитие се разминат с прогнозираните, цената на валутната двойка ще трябва да се коригира нагоре или надолу, за да отчете новата информация.

По време на този период, в който пазарните участници се стремят да отчетат новата информация, имате отлична възможност да се възползвате от движението в цената. Можете да направите това по един от следните 3 начина:

  • Да сключите сделка незабавно, следвайки икономическата публикация.
  • Да изчакате пазарът да обработи информацията и да сключите сделка, когато новият тренд се е установил.
  • Да поставите двойка чакащи поръчки от двете страни на пазарната цена точно преди публикуването на новината.

Незабавно влизане в позиция

Незабавното влизане в сделка по време на новини изисква доста опит. Когато актуалните данни се разминават от прогнозираните, волатилността на валутните двойки е изключително висока. В зависимост от това колко бързо получавате икономическите новини и колко бързо можете да сключите сделка, е възможно новината вече да се е отразила върху цената на валутната двойка. В зависимост от това колко бързо можете да анализирате резултатите от новината и колко бързо можете да сключите сделката, има вероятност да не успеете да го направите преди цената да е коригирала.

Ценовото движение между подаването на поръчката за сделка и реалното изпълнение на сделката се нарича слипидж. Обикновено по време на новини слипиджът е по-голям. Ако не желаете да поемате рисковете на слипиджа, можете да изберете някои от другите 2 метода за търговия на новини.

Сключване на сделка след формиран тренд

По-голямата част от форекс трейдърите предпочитат този метод за търговия на новини. Често, когато икономическата новина е публикувана, цената на валутната двойка се колебае, докато инвеститорите се опитват да намерят консенсус за посоката. След като тези инвеститори са определили посоката, в която те вярват, че ще се движат валутите, обикновено останалите пазарни участници засилват значително тренда в тази посока.
Форекс трейдърите, които изчакват появата на новия тренд, избягват риска от колебанието в цената на валутната двойка. Това им дава известно предимство пред трейдъри, които влизат в сделки прекалено бързо.
Обикновено разбирате в коя посока ще се движи цената на валутната двойка между 2 и 5 минути след публикуването на новината. Затова е разумно при анализа си да използвате графика с 1- или 2-минутни периоди.

Използване на двойка чакащи поръчки

Поставянето на чакащи поръчки преди публикуването на новината е доста разпространен метод за търговия. Този метод е също така доста рисков, тъй като пазарът се колебае значително след публикуването на новината и има опасност от слипидж. Напълно възможно е цената на валутната двойка да тръгне първоначално нагоре, а след това да обърне рязко посоката, като задейства поставения стоп.