Хеджиране със CFD

Успешните търговци на акции и CFD осъзнават, че защитата на парите им е също толкова важна, ако не и по-важна, отколкото самата им печалба от търговия. Те знаят, че им трябват пари, за да правят пари като търговци на акции и CFD и биха направили всичко необходимо, за да предпазят инвестирания капитал.
 
Хеджирането е техника за търгуване, която ви позволява да предпазите вашите сделки от внезапни и неочаквани загуби. Хеджирането също така осигурява по-голяма гъвкавост, за да можете да инвестирате тогава, когато иначе бихте били принудени да спрете, поради съществени загуби.

Може би най-големият плюс на хеджирането е, че не трябва да хеджирате всяка сделка, но имате възможността да приложите хеджиране на почти всяка сделка, по всяко време. CFD могат да бъдат използвани като част от стратегия за хеджиране, за да ви помогнат да предпазите вече съществуващи позиции на CFD или акции или цялото ви портфолио.
 
Понеже CFD е продукт, който се търгува на марджин, вие можете да използвате неговия левъридж, за да предпазите цялата стойност на позициите с акции, без да се налага да я плащате. В тори раздел ще дискутираме следните три стратегии за хеджиране на позициите и целия ви акаунт:

  • Хеджиране в един инструмент (Hedge-single share)
  • Хеджиране на двойка инструменти (Hedge-Pair Trading)
  • Хеджиране чрез диверсификация на фондови индекси (Hedge-index diversification)

Хеджиране в един инструмент (Hedge-Single Share)

Една популярна стратегия за хеджиране, която комбинира търговия с акции и CFD, е хеджирането на акции със CFD при турбулентни състояния на пазара.
 
Представете си, че имате 10 000 акции на ABC Bank. Ноември 2007 е и вие очаквате краткосрочни проблеми за банката поради кредитната криза, произлизаща от затруднения на пазара на жилища в САЩ. Вие вярвате, че тази слабост ще е краткотрайна и ABC Bank е надеждна дългосрочна инвестиция.
 
Първоначално вие сте купили тези 10 000 акции на ABC Bank при цена $5.82 през ноември 2005-а на обща стойност $58,200. Сега тези акции се търгуват между $7.20 и $7.40, но с настъпващата кредитна криза вие очаквате да претърпите значителни краткосрочни загуби от акциите, като може би цената ще падне до ниво, на което сте инвестирали. Очаквате цената да намери подкрепа, да тръгне в обратна посока и да възобнови предишния възходящ тренд.
 
Понеже не знаете със сигурност дали пазарът ще тръгне нагоре или надолу, вие решавате да хеджирате вашата позиция вместо да я продавате. За да хеджирате позицията си, вие решавате продадете същия брой CFD на настоящата пазарна цена, за да компенсирате инвестицията си в акции.
 
В този случай продавате 10 000 CFD на ABC на цена $7.40, за да покриете 10 000 акции на ABC, които притежавате.
 
Благодарение на ливъриджа, който имате при CFD, трябва да платите само 10% от стойността на акциите на ABC Bank – т.е. $7 400 (10 000 акции x $7.40 на акция x 10% = $7 400). В този момент може да се случи едно от следните три неща:

  • Цената на акциите може да се повиши
  • Цената на акциите може да падне
  • Цената на акциите може да остане непроменена

Цената на акциите се покачва – ако цената на акциите се покачи, вие ще спечелите от търговията с акции, което ще се компенсира от загубата от CFD търговията. Например, ако цената на акция се повиши от $7.40 на $8.40 вие ще спечелите 10 000 от акциите, но също така ще загубите 10 000 от CFD. В този момент, ако мислите че цената на акциите ще продължи да се покачва, вие трябва прекратите хеджирането като купите обратно CFD-тата, които продадохте.
 
Цената на акциите се понижава – ако цената на акциите тръгне надолу, вие ще спечелите от CFD, което ще се компенсира от загубата от акциите. Например, ако цената на акциите падне от $7.40 на $6.40, вие ще спечелите 10 000 от CFD, но ще загубите 10 000 от акциите. Ако в този момент мислите, че цената на акциите ще тръгне обратно и ще възобнови предишния тренд, можете да прекратите хеджирането, като купите обратно CFD, които сте продали.
 
Цената на акциите остава непроменена – ако цената на акциите остане непроменена, няма нито да спечелите, нито да загубите от тях и от CFD. Ако например цената остане непроменена от $7.40, няма да спечелите или загубите. В този момент е време да прекратите хеджирането и да купите обратно CFD, ако мислите, че акциите ще възобновят предишния тренд.
 
Без значение от това как се движи цената на акциите, резултатът от хеджирането е, че ще задържите печалбата от момента, в който го започнете.

Хеджиране на двойка инструменти (Hedge-Pair Trading)

Друга популярна стратегия за хеджиране комбинира покупката на CFD на акция на една компания и едновременната продажба на CFD на акция на друга компания в същия бранш. Тази стратегия за хеджиране е наречена pair trading, защото вие търгувате с подобни CFD.Това търгуване се дължи на факта, че акции на компании от един и същ бранш имат тенденция за движение в една и съща посока.

Когато акциите в даден бранш имат добър положителен тренд, повечето акции на компании от този отрасъл имат подобна положителна тенденция. И обратно, когато клон на индустрията обеднява, повечето акции на компании вътре в този клон показват същата негативна тенденция.
 
Вашата стратегия като търговец на подобни акции е да търсите да закупите CFD на акция на най-силната компания в една индустрия и да продадете CFD на акция на най-слабата компания в рамките на бранша. Веднъж започнали вашата търговия на подобни двойки акции очаквате да се случи едно от тези две неща:

  • Акциите на тези две компании ще се придвижат нагоре, но акцията, чието CFD сте купили, ще направи по-голямо движение нагоре, отколкото акцията, чието CFD сте продали.
  • Акциите на двете компании ще се придвижат надолу, но акцията, чието CFD сте продали, ще направи по-голямо движение надолу, отколкото акцията, чието CFD сте купили.

И в двата сценария вие разчитате на това, че ще изгубите пари на едно от двете CFD, но разчитате и на това, че ще направите достатъчно пари на другото CFD, за да уравновесите загубите и да получите чиста печалба. Това е нещо като да направите предсказание, че при състезание между новото Порше и Фолксваген Бийтъл от 1961г. новият модел Порше ще спечели. Разбира се, новото Порше може да спука гума или да се счупи преди да пресече финалната линия, което да позволи на Фолксваген Бийтъл да спечели, но шансовете това да се случи са малки.
 
Възможно е също и двете сделки да се движат във ваша полза – позволявайки ви да печелите от CFD, което сте купили, за да се подсигурите при възходящо движение и същевременно да печелите от CFD, което ви подсигурява при низходящо движение.
 
Естествено възможно е и обратното – двете позиции да се движат срещу вас, водейки до загуби, когато цената на CFD купено с цел печалба от възходящо движение започне да пада, а същевременно цената на CFD продадено на къса позиция започне да се повишава.
 
Предаставете си, че сте заинтересувани от комбинирането на търговска двойка акции от петролната индустрия и вие вярвате, че акциите на British Petroleum (BP:xlon) и на Royal Dutch Shell (RDSb:xlon) ще бъдат идеалната комбинация за тази хедж-двойка. Разглеждайки двете акции, установявате че British Petroleum се търгува на цена от $5.72, а Royal Dutch Shell се търгува за $20.36.
 
Много е важно когато сключвате сделката за хедж-двойката да натоварите еднакво и двете страни от двойката. В противен случай търговията ще бъде с нарушено равновесие и няма да може да постигнете очакваното. За да балансирате вашата търговска двойка, трябва да сте сигурни, че контролирате еднакво количество активи от всяко CFD.
 
В този случай например, вие се стремите да контролирате активи на стойност от около $100 000 – или 17 482 акции по $5.72 за акция (17 482 x $5.72 = $99 997.04) – на British Petroleum и активи с приблизителна стойност от ?100 000 на акции Royal Dutch Shell – или 4 911 акции по $20.36 (4 911 x $20.36 = $99 987.96).
 
След като сте наясно какъв брой от акции желаете да контролирате, съгласувано с текущите цени за акция от съответната компания, вие можете да влезете в сделка. Понеже търгувате CFD, които позволяват употребата на ливъридж (кредитно рамо), вие можете да контролирате ?100 000 без да се налага да използвате $100 000 от личния ви капитал.
 
В този пример, вие трябва да покриете само 5% от стойността на акциите на British Petroleum, т.е. $4 999 ($99 997.04 x 5% = $5 000) и 10% за акциите на Royal Dutch Shell’s, т.е. $9 999 ($99 987.96 x 10% = $10 000).
 
Общтата марджин сума, която трябва да набавите, е приблизително $15 000, за да можете да влезете в сделка за съответните CFD, при положение, че биха ви били нужни ?200 000, ако желаете да купите самите акции.
 
Трябва да запомните също, че вие плащате или получавате лихва за всеки ден, когато търгувате CFD на марджин. В този случай вие бихте плащали ежедневна лихва от ?22.80 за CFD на British Petroleum, които сте закупили и същевременно ще получавате $22.80 ежедневна лихва за CFD на the Royal Dutch Shell, които сте продали. Тези ежедневни олихвявания се анулират едно с друго при хедж-двойките от този тип.
 
Сега си представете, че в рамките на 14 дни цената на British Petroleum се покачи до ?5.735 , а цената на Royal Dutch Shell падне до ?19.52 и вие затворите вашите позиции на тези ценови нива.
 
Вашата печалба от позицията на British Petroleum е $0.015 за всяко CFD, т.е. $262.23 (17 482 x $0.015 = $262.23)
 
Печалбата ви съответно от Royal Dutch Shell позицията е $0.84 за CFD или $4 125.24 (4 911 x $0.84 = $4 125.24)
 
Вашата обща печалба от тази хедж-двойка ще бъде $4,387.47 (?262.23 + $4,125.24= $4,387.47)

Хеджиране чрез диверсификация на фондови индекси (Hedge-Index Diversification)

Хеджирането не изисква да бъдете в две противоположни позиции едновременно, както когато хеджирате дадена акция с отворена в противоположна посока позиция на CFD от същата акция. Вие можете също да хеджирате цялостно сметката си срещу риск, разнообразявайки вашите инвестиции в широк спектър.

Дали смятате, че акциите са по-склонни да се покачат или понижат, можете да подобрите шансовете си за успех чрез покупка или продажба на широка гама от CFD. Най-лесният начин за хеджиране чрез диверсификация е да купите CFD на даден фондов индекс. При индекс CFD договорната му стойност произтича от голям борсов индекс, като S&P 500 или FTSE 100, а не от една акция.
 
Представете си, че очаквате акциите като цяло да се движат възходящо, но не сте сигурни кои точно трябва да купувате. Тъй като не искате да рискува по отношение на прогнозната за възходящото движение на акциите само защото бихте могли да изберете точно погрешните, може да решите да закупите няколко CFD на фондови индекси като FTSE 100, NASDAQ, S&P 500, Dow Jones и DAX.
 
Сега, ако стойността на акциите нарастне като цяло, вие ще спечелите от вашите сделки. Дори ако няколко акции във всеки индекс намалят стойността си, средната ефективност на целия индекс най-вероятно ще неутрализира тези негативни стойности.
 
Тази концепция също работи, когато смятате, че акциите най-общо ще се движат низходящо. Можете да продадете индекс CFD и да се възползвате от общия ценови спад на пазара.