Спекулации със CFD

Спекулативните сделки обикновено са краткосрочни. Трейдърите прибягват до тях около значими пазарни събития като обявяване на корпоративната печалба, решения на централната банка относно лихвените проценти и други. Пазарните участници, използващи спекулативни сделки, искат да влязат в дадена сделка и да получат изгода от бързото движение на цените.
 
CFD-тата върху акции са сред най-често използваните инструменти за спекулации. Едно от най-важните предимства, които CFD-тата предлагат, за разлика от обикновените акции, е ливъриджът (търговия на марджин). Както знаете, ливъриджът позволява да увеличите вашата експозиция многократно над сумата по сметката, която притежавате. Ливъриджът може да ви донесе сериозни печалби при спекулативната търговия, но може и да мултиплицира значително загубите ви. Не забравяйте да използвате подходящи техники за управление на риска, когато сключвате спекулативни сделки на ливъридж.
 
В този раздел ще опишем някои ситуации, при които спекулациите са възможни и ще обясним как да приложите спекулативната търговия на практика:

  • Възможности за спекулативна търговия
  • Сключване на спекулативни сделки

Възможности за спекулативна търговия

Възможностите за спекулативна търговия се появяват често и повечето от тях имат една обща черта: базирани са на новини. Независимо дали новината идва от централните власти или от самата компания, която публикува тримесечния си отчет, тези новини имат потенциал да предизвикат сериозни пазарни движения.
 
Ще разгледаме няколко примера за спекулативна търговия по време на новини:

Извънредни новини

Извънредните новини са непланирани събития, които улавят трейдърите неподготвени и затова извличането на печалби от тези новини е много трудно. Някои извънредни публикации, като сливанията например, са положителни за цените на акциите на компанията. Други непланирани новини, като обвиненията в измама срещу главния изпълнителен директор на компанията например, са негативни за цената на акциите.

Отчети на компании

Корпоративните отчети са планирани събития, които предоставят информация, свързана с текущото представяне на компанията и бъдещите тенденции. Тъй като точната дата на публикуване на тези отчети е известна предварително, трейдърите имат възможност да се подготвят и възползват от резултатите в отчета.
 
Когато анализирате отчети на компании, е важно да запомните, че при определянето на цените на акциите (CFD), пазарът се интересува за състоянието на компанията най-малко за 6 месеца напред. Затова, въпреки че текущата печалба и продажби са важни, трябва да вземем под внимание и бъдещите перспективи за тази компания.
 
Когато отчетът на компанията покаже, че тя се представя добре, тогава цените на акциите (CFD) най-вероятно ще се покачат. Когато отчетът на компанията покаже, че тя се представя посредствено и се очаква да продължи с незадоволителните си резултати, тогава цените на акциите вероятно ще се понижат.

Икономически данни

Икономическите данни са събития, които са планирани за месеци напред и дават възможност на трейдъра да се подготви за тях. Икономическите публикации покриват данни като инфлация, брутен вътрешен продукт, лихвени проценти, ниво на безработицата и други.
 
Тези събития обикновено засягат всички пазари и сектори, а не само отделни акции и компании. Поради това е препоръчително използването на CFD-та върху индекси при спекулативна търговия на тези новини.

Включване или изключване от индекс

Ако определена компания вече не отговаря на изискванията за пазарна капитализация, може да бъде изключена от даден индекс, примерно широкия S&P 500 или индустриалния Dow Jones Industrial Average.
 
Включването или изключването на компания от даден индекс обикновено се случва на точно определени периоди от време. Въпреки това, името на отделните компании, които ще бъдат включени или изключени от индекса, не е известно, докато не се направи публикацията. Много пазарни участници са в състояние да определят, кои компании имат най-голям шанс да бъдат засегнати, но няма начин да бъдат сигурни, докато новината не бъде публикувана.
 
Когато дадена акция е добавена към индекс, нейното търсене обикновено се увеличава, тъй като фондовете, следящи индекса, както и други пазарни участници, желаят да купят акцията. Това търсене води до увеличаване на цената на акцията. Когато дадена акция е изключена от индекса, нейното предлагане се увеличава, тъй като фондовете, следящи индекса, както и други пазарни участници, желаят да продадат акцията. Това предлагане води до понижаване на цената на акцията.

Очакваният резултат от новината вече е заложен в цената

Едно от важните неща, които трябва да запомним, когато търсим възможности за спекулативна търговия около публикации на новини, е че очакваният резултат от новината вече е заложен в цената на акциите.
 
Инвестиционните анализатори, икономисти и други пазарни участници постоянно следят предстоящите новини, опитвайки се да определят какъв ще бъде техният резултат преди официалното публикуване на новината. Въпреки че анализаторите не достигат до абсолютно единодушие, прогнозите обикновено са насочени в една и съща посока, достигайки до определен консенсус.
 
Знаейки за правилото на консенсус, вече можете да извлечете полза от ценовите движения, когато новината бъде публикувана. Прогнозата на анализаторите ще бъде включена в цената на акцията още преди публикуването на новината. Ето как става това:
 
Щом инвеститорите завършат своите анализи, те започват да сключват сделки, за да се възползват от предимството си относно това накъде смятат, че ще се движи цената на CFD-то (акцията). Те не чакат реалното публикуване на новината, защото искат да изпреварят пазара. По този начин до публикуването на новината по-голямата част от големите пазарни участници са направили своите сделки.
 
Ако новината е публикувана и резултатите съвпадат с прогнозите на анализаторите, цената на CFD-то няма да се промени съществено. Това е така, тъй като по-голямата част от пазарните участници вече са сключили сделки и няма нови такива, които да преместят цената нагоре или надолу. Ако актуалните числа от новината са по-високи или по-ниски от очакваните, цената на CFD-то ще трябва да се коригира нагоре или надолу, за да отчете новата информация. При подобни разминавания на очакваните и реално получени стойности се създава предпоставка за спекулативна търговия.

Сключване на спекулативни сделки

Когато разпознаете предстояща публикация или друго спекулативно събитие, което може да предизвика движение в цената на акциите, вие имате отличната възможност да се възползвате от очакваното ценово движение. Можете да го направите по един от следните три начина:
 
1. Да сключите сделка незабавно, следвайки икономическата публикация.
2. Да изчакате пазарът да обработи информацията и да сключите сделка, когато новият тренд се е установил.
3. Да поставите 2 чакащи поръчки преди публикуването на икономическата новина – под и над текущата пазарна цена.

Незабавна сделка със следване на икономическата публикация

Незабавната сделка е може би най-трудният начин за търговия на новини. Цените на CFD-тата се коригират чрез резки движения, когато публикациите се различават от прогнозите на анализаторите. В зависимост от това колко бързо можете да анализирате резултатите от новината и колко бързо можете да сключите сделката, има вероятност да не успеете да се включите преди цената да е коригирала.
 
Трейдъри, които опитва да влязат в сделки веднага след икономическа публикация, трябва да са готови да платят повече за желаните CFD-та или да ги продадат на по-ниска цена. Ценовото движение между времето, когато натискате бутона за изпълнение на сделка и реалното сключване на сделката се нарича слипидж. Обикновено по време на новини слипиджът е по-голям.

Сключване на сделка, когато новият тренд се установи

По-голямата част от CFD трейдърите предпочитат този метод за търговия на новини. Това обикновено е по-достъпният начин за спекулации. Често, когато икономическата новина е публикувана, цената на CFD-то ще се колебае, докато инвеститорите се опитват да определят тренда. След като купувачите или продавачите надделеят, цената вече има посока и останалите пазарни участници засилват значително тренда в същата посока.
 
CFD трейдърите, които изчакват новия тренд да се появи, избягват риска, който се генерира от колебанието в цената на CFD-то веднага след публикуването на новината. Това им дава предимство пред трейдъри, които влизат в сделки по-агресивно, за да бъдат извадени от позиция, когато цената достигне техните стоп нива.
 
Обикновено разбирате в коя посока ще се движи цената на акцията между 2 и 5 минути след публикуването на новината. Това време е достатъчно на пазара, за да се освободи от инвеститори, които се опитват да попречат на новия тренд. Освобождаването може да стане изключително бързо, затова е разумно при анализа си да използвате графика с 1- или 2-минутни периоди.

Използване на 2 чакащи поръчки

Този метод също не е безрисков за търговия по време на новини, тъй като пазарът често променя рязко посоката след публикуването на новината. Например, възможно е цената на CFD-то да тръгне нагоре веднага след публикуването на новината и така да се активира вашата поръчка за покупка, но след това посоката да се обърне и позицията да се окаже губеща.