Различни времеви рамки

Световните фючърсни пазари функционират рационално, защото във всеки един момент определен брой трейдъри искат да закупят дадени контракти, докато други трейдъри искат да ги продадат. Желанието на пазарен участник да купи или продаде зависи от неговата стратегия, цел и времевата рамка, в която търгува. Краткосрочните и дългосрочните трейдъри забелязват съвсем различни показания на графиките поради простата причина, че следят различни времеви периоди. В повечето случаи краткосрочните трейдъри следят 1-минутни до 15-минутни графики, докато дългосрочните наблюдават дневни, седмични или месечни графики.
 
Тренд линиите, нивата на подкрепа и съпротива, както и техническите индикатори изглеждат доста различно на 1-минутна графика в сравнение с дневната графика. Например, ако следите 1-минутна графика на златото (ZG), може да забележите, че трендът е низходящ. Ако обаче, превключите на дневна графика, може да видите, че трендът се е движил във възходяща посока с години наред.
 
Оттук следва въпросът следенето на коя графика е правилно. Дали в нашия случай златото е във възходящ или низходящ тренд? Отговорът е, че използването на всякакъв вид графики е правилно. Изборът ви на времеви период на графиката зависи изцяло от вашия стил на търговия. Ако сте краткосрочен трейдър, трябва да се насочите към краткосрочните графики и трендове. Ако обаче, сте дългосрочен трейдър, трябва да се насочите към дългосрочни графики и трендове. Въпреки всичко, ако се научите да разчитате едновременно както краткосрочните, така и дългосрочните графики, шансовете ви за успех ще се увеличат значително.
 
За да добиете пълна представа какви тренд линии и нива на съпротива/подкрепа влияят върху фючърсните контракти, които търгувате, трябва да анализирате следните три вида графики (времеви периоди):
 

  • Трендова графика (дългосрочна графика)
  • Сигнална графика (тази, която обикновено използвате)
  • Времева графика (краткосрочна графика)

 
След като анализирате всяка една графика, можете да ги комбинирате, за да потвърдите сигналите с по-голяма точност.

Трендова графика

Както подсказва името й, трендовата графика ви помага да установите преобладаващия тренд, който трябва да имате предвид, когато търгувате. Ако трендът е възходящ, би следвало да купувате фючърсния контракт. Обратно – ако трендът е низходящ, би следвало да продавате фючърсния контракт.
 
За да определите времевата рамка, която да следите, първо трябва да идентифицирате графиката, която най-често използвате като сигнална графика. След като сте открили времевата рамка, която използвате за сигналната си графика, преминете към следващия по-висок времеви период, който трябва да използвате като трендова графика.
 
В долната таблица можете да откриете списък с най-често използваните сигнални времеви рамки. Използвайте тази таблица, за да откриете подходящата трендова графика, която трябва да използвате:

Ако например търгувате фючърсни конкракти, следейки предимно 1-часова графика, трябва да използвате дневна графика за своя трендова графика.
 
След като установите времевата рамка, която ще използвате за своята трендова графика, трябва да определите преобладаващия тренд, използвайки диагонални нива на подкрепа или съпротива или плъзгащи средни.
 
На посочената седмична графика на фючърсите върху австралийски долар (ADZ8) можете да видите как диагоналното ниво на подкрепа показва, че контрактът се намира във възходящ тренд (виж Фигура 1).

Фигура 1 – Трендова графика

Ако трендът на вашата трендова графика е възходящ, трябва да следите за сигнали за покупка на вашата сигнална графика. Аналогично, ако трендът на вашата трендова графика е низходящ, трябва да следите за сигнали за продажба на сигналната графика.
 
След като сте определили какъв е тренда, трябва да откриете сигнали за търговия, които да бъдат печеливши.
 
Една от многото ползи, които ще извлечете, използвайки разнообразни времеви рамки, е възможността да виждате пазарите на фючърси от гледната точка на различните трейдъри. Анализирайки краткосрочните и дългосрочните графики, ще имате представа кои фактори следят краткосрочните и дългосрочните трейдъри. Това ще ви помогне да елиминирате неприятните изненади, които могат да се получат при внезапни промени в цената.

Сигнална графика

Сигналната графика е най-важната графика за вас. Тя ви осигурява сигналите за търговия, които ви подсказват кога да купувате и продавате в зависимост от методите, които използвате. Ако например най-често следите индикатора CCI, за да откривате сигнали за търговия, трябва да го приложите върху сигналната графика. Не е необходимо да използвате този индикатор върху трендовата графика или времевата графика (виж Фигура 2).

Фигура 2 – Сигнална графика

Използвайки сигнална графика заедно с трендова графика, ви помага да установите с по-голяма точност печеливши сигнали за търговия. Ако например трендовата графика показва, че цената се намира във възходящо движение, трябва да следите единствено за сигнали за покупка на вашата сигнална графика. Най-добрият начин, по който можете да се възползвате от дългосрочен възходящ тренд, е да закупите фючърсен контракт. Аналогично трябва да процедирате, когато трендовата графика ви покаже, че цената се намира в низходящ тренд.
 
В действителност трендовата графика ви позволява да игнорирате по-малко доходоносната част от сигналите за търговия, които забелязвате на сигналната си графика. Тъй като тези сигнали за търговия се движат срещу дългосрочния тренд, по-вероятно е да не бъдат успешни.
 
След като сте открили сигналите за търговия, трябва да определите с точност кога да влизате и излизате от позиция посредством времевата графика.

Времева графика

Както подсказва самото й име, времевата графика ви помага да определите с точност кога да откривате и закривате позиции. Когато търгувате с фючърси, най-малката промяна в цената има значение. Затова, колкото по-точно определите нивата на вход и изход от позиция, толкова по-големи възможности за печалба имате.
 
В таблицата по-долу са посочени най-популярните времеви периоди за сигнални графики. Използвайте ги, за да откриете кой е най-добрият времеви интервал за вашата времева графика:


 
Можете да използвате един от следните два метода, когато определяте нивата на вход и изход от позиция на база времева графика:
 

  • можете да определите нивата на съпротива и подкрепа
  • можете да използвате същия технически индикатор, който използвате за получаване на сигнали за търговия

Определяне нива на съпротива и подкрепа – ако забележите сигнал за покупка на вашата сигнална графика, може да очаквате цената да се намира във възходящ тренд на времевата графика. Също така може да очаквате цената на фючърсния контракт да се намира по-близо до нивото на подкрепа, отколкото до нивото на съпротива. Това подсказва, че пред контракта има възможност за поскъпване преди да достигне нивото на съпротива. Ако обаче, фючърсният контракт току-що е преминал над нивото на съпротива, пред него се открива допълнителна възможност за поскъпване.
 
Използване на технически индикатор – ако използвате технически индикатор като например CCI на вашата сигнална графика за получаване на сигнали за покупка и продажба, можете да приложите същия индикатор върху времевата рамка, за да установите момента, в който ще отворите и затворите позиция.
 
Ако действително използвате CCI върху вашата сигнална графика и получите сигнал за покупка, можете да приложите CCI и върху времевата рамка, за да се уверите, че и на нея получавате сигнал за откриване на дълга позиция. Ако CCI не дава сигнал за покупка на времевата графика, трябва да изчакате преди да го получите, за да откриете позиция (виж Фигура 3).

Фигура 3 – Времева графика

Как да търгуваме успешно

Нека разгледаме как можем да търгуваме успешно, използвайки различни времеви периоди. Ще разгледаме пример с фючърси върху суров петрол (CLZ8), като използваме седмична графика за наша трендова графика, дневна графика за сигнална графика и 1-часова графика за времева графика.
 
Първо трябва да погледнете трендовата графика, за да определите накъде се движи цената. Както можете да видите от графиката на суровия петрол, цената се намира във възходящ тренд за известен период от време (виж Фигура 4). Би било недообмислено да се противопоставите на този тренд и да продадете фючърсния контракт.

Фигура 4 – Трендова графика

След това трябва да отворите сигналната графика, за да идентифицирате подходящ сигнал за покупка. В този пример ще разгледаме как можем да използваме индикатора CCI за генериране на сигнал за търговия. Можете да видите, че на 4 май CCI ни дава сигнал за покупка, тъй като пресича отдолу нагоре границата от -100. По същото време цената на фючърсния контракт се намира във възходящ тренд (виж Фигура 5).

Фигура 5 – Сигнална графика

Накрая трябва да вземете предвид показанията на времевата графика, за да определите точния момент, в който да извършите покупката. На 1-часовата графика можете да видите как цената се движи във възходяща посока и среща подкрепа от движещо се нагоре ниво на подкрепа (виж Фигура 6).

Фигура 6 – Времева графика

Ако на трите вида графики получите един и същи сигнал (за покупка или продажба), можете да бъдете уверени, че най-вероятно този сигнал ще ви донесе печалба.
 
Използването на различни времеви интервали ви осигурява по-точна информация при търговия. По-добрата информация води до по-добри сделки. На свой ред по-добрите сделки водят до по-големи печалби.