Отчет за форекс опции

Отчетите дават детайлен анализ за позициите във валути и валутни опции и са изключително полезни за тези, които търгуват с портфейл от валутни инструменти. Отчетите са подходящи за по-ефективно управление на риска и наблюдение на общата валутната експозиция.
В описанието по-долу ще представим трите отделни менюта в отчета:

  • Обща експозиция
  • Спот отчет
  • Отчет спот/волатилност

Обща експозиция

Защо е необходим този отчет?

Когато търгувате с една-единствена валутна двойка, ситуацията е ясна: ако сме дълги и спот цената се покачи, ще спечелим, но ако спот цената се понижи, ще загубим пари. Ситуацията се усложнява, когато търгуваме с няколко валутни двойки едновременно. Ако сме дълги на EURUSD и къси на EURGBP, ние реално разполагаме с позиция GBPUSD, стига количествата от съответните позиции да съвпадат или поне да са близки. Каква би била нашата експозиция, ако сме дълги на EURAUD, AUDJPY и къси на EURJPY? На какъв риск сме изложени в този случай? Можем да получим тази информация чрез изчисление в електронна таблица или калкулатор, които да ни дадат реална картина за нашата точна експозиция.

Когато добавим валутни опции към своето портфолио, изчисленията стават по-сложни. Пазарният риск, на който са изложени трейдърите става труден за определяне, когато разполагаме с множество валутни позиции на спот пазара и на пазара на опции. В някои случаи инвеститорът не знае при какви обстоятелства реално ще загуби пари и при какви ще спечели. Трудно е да се определи каква ще бъде неговата рискова експозиция, ако спот пазарът се премести с един или няколко процента.

Отчетите за валутни опции са проектирани да дадат отговор на поставените въпроси. Те предоставят рискови матрици, подобни на тези, които използват професионалните междубанкови трейдъри на валутни опции. Като такива, тези инструменти са безценни за всеки инвеститор, който желае да контролира риска и се стреми да оползотвори предоставените му възможности по най-добрия начин.

Какво представляват отчетите?

Отчетите са проектирани да показват рисковата експозиция на трейдъра при различни фактори и различни сценарии. Информацията се събира за всяка валутна двойка, за всяка отделна валута или за всяка отделна позиция.

Забележка: Отчетите ще са активни, ако имате отворена поне една ванила опция. Той ще включва всички позиции, които имате на форекс спот пазара и на пазара на валутни опции. (На този етап бинарните опции не се включват в отчета).

Риск експозиция по валутни двойки

Този отчет събира информация за всички отворени позиции във валутни двойки и обобщава риска, който носи всяка една от тях. Например, можем да видим, че портфолиото EURUSD се състои от 5 позиции.
 
Колона Value (Стойност): Показва, колко струва опцията в дадена валутна двойка. Когато позициите са дълги, показва положително число, а когато са къси, показва отрицателно число. За спот позиции колоната показва печалба/загуба по позицията.
 
Колона Delta (Делта): Показва еквивалентната спот експозиция на дадена позиция. Това е чувствителността на позицията спрямо спот курса. В таблицата по-горе можем да видим, че цялата експозиция в EURUSD реагира, сякаш е дълга 7.019 млн. Ако спот пазарът се придвижи с 1 пипс нагоре, портфолиото ни ще се увеличи със 701.9 долара.
 
Колона Gamma (Гама): Това е втората производна на стойността на позицията по отношение на спот пазара. Тя показва с колко се променя делта, когато спот пазарът се промени с 1%.
 
Колона Vega (Вега): Измерва чувствителността на позицията по отношение на очакваната волатилност, използвана при оценяване на валутните опции. Показва, колко пари са спечелени (стойността в колоната е положителна) или загубени (стойността в колоната е отрицателна), когато волатилността се покачи с 1%, например от 12.5% до 13.5%. В нашия пример виждаме положителна вега при EURUSD от 24 840, което означава, че стойността на позицията ще се увеличи с тази сума, ако волатилността се покачи с 1%. Показаните средства могат да бъдат загубени, ако волатилността на EURUSD се понижи с 1%.
 
Колона Theta (Тета): Позната е още като измерител на времевата компонента. Показва, с колко позицията ще се увеличава или намалява в стойностно изражение, когато се остави за следващ работен ден. В нашия пример, при равни други условия, можем да видим, че спадът в стойността за позицията EURUSD ще бъде 1 164 долара за един календарен ден.

Делта коефициент по валути

Този отчет показва само делта коефициента, но за отделна валута, а не за валутна двойка. Това е изключително полезно, защото инвеститорът може да види свързаните рискове, както и да определи при коя валута е изложен на най-голям риск. В нашия пример можем да видим, че EUR експозицията има относително малък риск, тъй като се нетира между валутните двойки EURUSD и EURJPY. Основният риск в портфолиото е при позицията USDJPY, тъй като нетната къса експозиция по нея е минус 11.84 млн.

Риск експозиция по сделки

Последният отчет от тази страница ни показва пазарната чувствителност при всяка една отделна позиция. Въпреки че информацията изглежда излишна, защото се помещава в другите отчети, тя е много полезна, защото с тази таблица може да се определи откъде идва конкретната експозиция. Например можем да видим, че нашата нетна EUR/USD вега експозиция (чувствителността към очакваната волатилност) идва най-вече от кол опцията, падежираща на 17 януари (Втората позиция отдолу нагоре).
 
Тази таблица отразява много добре моментното състояние на нашето портфолио, което я прави полезна за всеки активен трейдър.

Спот отчет

Страницата с отчет Stop Ladder ни помага да си отговорим на лесния, но все пак много критичен въпрос: какво се случва с моето портфолио, когато цената на спот пазара се промени?

Пример:

За да разгледаме нещата нагледно, нека си представим следния сценарии: Спот курсът на EURUSD е 1.2926, а нашето портфолио се състои само от една позиция: Притежаваме дълга кол опция на EURUSD със страйк цена 1.2950, с номинал 1 млн. евро, която падежира след 1 час.

При подобен сценарии бихме имали подобна Риск експозиция по валутни двойки:

От таблицата се вижда, че делта коефициентът е минимален и при движение от няколко пипса нагоре или на долу при спот цената, не би се отразило на нашата опция. За притежателя на подобна опция би било без значение, дали спот цената ще е 1.2920 или 1.2930, ако до падежа остава само 1 час. Ако обаче спот курсът пробие над 1.2950, тогава делта коефициентът ще бъде изключително висок и опцията ще стане много чувствителна към промяна в спот курса. Колкото повече опцията навлиза „В пари“, толкова по-чувствителна става тя към спот курса.

Спот отчетът отговаря на зададения по-горе въпрос: Какво се случва с моята позиция, когато цената на спот пазара се промени?

Ето как би изглеждал отчетът с нашето портфолио от 1 опция:

Всеки ред се състои от следните елементи:

  • Спот нивото, за което са направени калкулациите.
  • Промяната в стойността: Колко ще спечели или загуби моето портфолио, изчислено в стойност.
  • Делта: Чувствителност на опцията към спот цената.
  • Гама: Втора производна по отношение на спот цената.
  • Вега: Чувствителност към очакваната волатилност
  • Тета: Намаляване на стойността на опцията за 1 календарен ден.

Отчетът е фокусиран върху спот цената (редът е оцветен в жълто). В таблицата се изчислява стойността на портфолиото при движение от 2.5% и в двете посоки спрямо спот цената. Ако желаете таблицата да обхваща по-голям рейндж, например от 10%, можете да го направите, като промените настройките в началото на страницата.

С този улеснен пример показахме, че делтата на опцията се променя значително, ако спот курсът премине над 1.2950. Делта коефициентът може дори да достигне до 1, което би означавало, че нашата печалба/загуба ще се движи заедно с промяната на спот пазара.

Да разгледаме малко по-сложен пример:

Имаме портфолио, което се състои от повече от една позиции. Да предположим, че смятаме, че EURUSD ще се понижи в близко бъдеще съвсем малко и това ще се отрази на нашите позиции в опции. За да неутрализирате делтата при 1.2850, ще закупим валута на спот пазара. Портфолиото ще се състои от следните позиции:

  • Дълга пут опция със страйк 1.2900 за 5 млн. и падеж след 1 седмица
  • Къса пут опция със страйк 1.2700 за 5 млн. и падеж след 1 седмица
  • Къса кол опция със страйк 1.3100 за 3 млн. и падеж 1 седмица
  • Дълга позиция на спот пазара за 2.5 млн. отворена на 1.2850

Отчетът показва, че нашето портфолио е с почти неутрализирана делта. Това означава, че стойността на портфейла няма да се промени значително при минимални движения в спот курса:

Дали обаче, това означава, че сме балансирани откъм риск? Анализирайки Спот отчета при 2.5% промяна и при 10% промяна, можем да направим следните заключения:

Минималните движения на спот пазара са почти неутрални за стойността на нашето портфолио, като в известна степен дори са положителни, благодарение на дългата гама позиция.

  • По-сериозните движения на спот пазара започват да оказват негативен ефект върху портфейла ни, без значение в коя посока е движението. Рискът от покачване в спот цената е ограничен и изглежда далечен, но рискът от спад в цената е по-значителен и започва от около 1.2600.
  • За да разполагаме с по-балансиран портфейл, можем да вземем решение и да откупи обратно част от къса пут опция със страйк 1.2700.

Спот отчетът при 2.5% изменение:


 
Спот отчетът при 10% изменение:

Спот отчетът е незаменим инструмент за трейдърите на валути и валутни опции, тъй като представят бърза картина на това, което може да се случи с техните портфейли при движения на спот пазара. Едно от основните приложения на подобен отчет е при използването на методът за неутрализиране на делта коефициента при търговия с опции. Отчетът помага на трейдъра да реши предварително на какво ниво и с какво количество трябва да хеджира позициите си.

Отчет Спот/Волатилност

Отчетът Спот/Волатилност доразвива другите 2 отчета и дава възможност за симулация на по-сложни сценарии, където е възможна промяна на повече от един пазарен фактор. Тези сценарии ни помагат да си отговорим на въпроса: Какво ще се случи с позицията, ако спот цената и очакваната волатилност се променят?

Пример:

В примера участва портфолио от EURUSD. Действителното съдържание на портфейла (от какви спот позиции и валутни опции се състои) е почти без значение и не променя анализа. Първо ще представим Спот отчета за позицията, а след това отчета спот/волатилност.

Спот отчет


 
Отчет Спот/Волатилност

Нека разгледаме основните характеристики на позицията. В Спот отчета можем да забележим следното:

  • Позицията има къса делта – около 1 млн. евро. Тоест ние печелим пари, ако спот цената се понижава и губим пари, ако спот цената се покачва.
  • Позицията има къса вега и става все по-къса по този показател, ако спот цената се понижава. Ето защо очакваме, че ще загубим пари, ако очакваната волатилност се покачи и ще сме на печалба, ако очакваната волатилност се понижи.

От друга страна, отчетът спот/волатилност комбинира движенията при спот пазара и при очакваната волатилност, за да даде по-реалистична картина на това, което ще се случи, ако пазарът се движи:

  • Оцветените клетки показват печалба/загуба от гледна точка на началното ниво, със съответната делта, намираща се в белите клетки
  • Отчетът е центриран по текущата спот цена и очаквана волатилност (жълтата клетка)
  • Редовете отговарят на различни спот нива от върха на таблицата (по-високи стойности на спот пазара) до дъното на таблицата (по-ниски стойности на спот пазара)
  • Колоните отговарят на различни очаквани нива на волатилност отляво (по-ниска очаквана волатилност) на дясно (по-висока очаквана волатилност)

С информацията от таблицата можем да си отговорим на въпроси като: Каква би била промяната в стойността на нашата позиция, ако спот цената падне с 1%, а очакваната волатилност се покачи с 1%. Отговорът е загуба от 24 167 долара. Ако гледаме единствено в Спот отчета, ще останем с убеждение, че загубата ни ще бъде 18 387 долара. Също така можем да погледнем, какво би се случило, ако спот цената се понижи с 1.5%, а очакваната волатилност се понижи с 2%. Печалбата ни ще бъде 59 189 долара, а нашата делта ще бъде къса за 1.4 млн. евро. Ако гледаме Спот отчета, ще останем с впечатление, че печалбата ни е 23 600 долара и имаме къса делта за около 600 000 долара.

Настройките в горната част на страницата позволяват да изберем скалата, върху която да изградим отчетите.

  • 2.5% движение в спот курса и 2.0% движение във волатилността
  • 10% движение в спот курса и 5.0% движение във волатилността

В отчета спот/волатилност можем да видим каква би била нашата печалба и делта, ако спот цената и очакваната волатилност се променят. Но можем ли да считаме, че всички сценарии изложени в таблицата са реалистични?

  • Разумно ли е да се предвижда, че очакваната волатилност ще се покачва, ако спот пазарът не се движи?
  • По-вероятно ли е очакваната волатилност да се увеличи или да намалее, ако спот цената се понижи рязко?
  • Какво да очакваме, ако спот цената се покачва бавно?

В настоящия пример можем да приемем, че:

  • Ако спот цената не се движи, е по-вероятно волатилността да се понижи, отколкото да се покачи
  • Ако спот цената се понижи, е по-вероятно волатилността да се увеличи, отколкото да намалее
  • Ако спот цената се покачва с бавни темпове, е по-вероятно волатилността да остана стабилна или да се понижи съвсем леко, отколкото да се увеличи
  • Ако спот цената се повиши рязко, е по-вероятно волатилността да остане стабилна или да се увеличи съвсем леко, отколкото да се понижи.

Нека погледнем отново към таблицата. Този път ще наблегнем на това, което очакваме като най-вероятен сценарии (зелената линия). От друга страна, червената линия ще покаже сценариите, за които смятаме, че са малко вероятни.

Отчет Спот/Волатилност с вероятни (зелени) и малко вероятни (червени) сценарии:

Тази схема ни предоставя и допълнителна информация: Например, очакваме да спечелим, ако спот цената се понижи. Все пак имаме къса експозиция. Ако пазарът запише рязък спад от 2%, е малко вероятно да направим печалба от 29.030 долара, защото волатилността вероятно ще се повиши и това ще намали нашата печалба. Гледайки реалистично на нещата, трябва да очакваме по-малко печалба от показаната в отчет Spot ladder, като в някои случай дори можем да сме на загуба, в зависимост от това колко бързо се движи спот пазара и с колко се променя волатилността.

Възможен е и обратният случай: Да спечелим повече пари, спрямо показваното в отчет Stop Ladder. Ако спот пазарът се движи надолу и очакваната волатилност го следва също в отрицателна посока, е възможно да спечелим повече, спрямо прогнозираното. Подобно развитие на нещата, обаче е малко вероятно, тъй като търсенето на пут опции  ще се увеличава, а това от своя страна неминуемо ще увеличи и очакваната волатилност на пазара.

В заключение можем да кажем, че отчетите за валутни опции предоставят незаменима информацията за трейдъра, позволявайки да се разберат по-добре рисковете, свързани с дадено портфолио. Препоръчително е фокусът да не бъде само върху един-единствен отчет, а да се използва цялото разнообразие от информация.