Покрити кол опции

Покрития кол е стратегия за търговия с кол опции, при която издаваме опциите срещу притежанието на базов актив.

Структуриране на покрит кол:

Дълга позиция по базовия актив

+

Продажба на 1 кол опция

Използването на стратегия покрит кол, позволява да се спечели премия от продажбата на къса позиция, докато в същото време се възползваме от всички ползи от притежанието на базовия актив, като дивиденти и права на глас. Потенциала за печалба по покрития кол е ограничен от стойността на премията.

Покрит кол “извън пари“

Това е стратегия на покрит кол, при която умерено „бичи“ инвеститор продава кол опция “извън пари“ срещу притежание на акции. Покритият кол “извън пари“ е популярна стратегия, тъй като инвеститорът успява да спечели от премията, докато в същото време има възможност и да печели, ако неговите акции поскъпват. 

Ограничени възможности за печалба

В допълнение на получената премия от продажбата на кол опция, стратегията на покрит кол “извън пари“ може да получи печалби, ако цената на базовия актив се повиши до страйк цената на продадената кол опция.
 
Формула за изчисление на максималната печалба:

  • Максимална печалба = Получена премия – Покупна цена на прилежащия актив + Страйк цена на късата кол опция – Платената комисионна
  • Постигането на максимална печалба: Цената на базовия актив >= Страйк цената на късата кол опция.

Неограничена потенциална загуба

Потенциалните загуби от тези стратегии могат да бъдат огромни и да се появят, когато цената на базовия актив пада. Въпреки това, рискът не е по-различен от този на обикновения притежател на акции. В действителност, стратегията на покрит кол по минимален начин намалява риска за инвеститора, благодарение на премията от продадената кол опция.
 
Формула за изчисление на потенциалната загуба:

  • Максимална загуба = Неограничена
  • На загуба сме, когато Цената на базовия актив < Цената на закупуване на базовия актив – Получената премия
  • Загуба = Цената на закупуване на базовия актив – Пазарната цена на базовия актив – Максималната печалба + Платените комисионни

Критична точка

Цената на базовия актив, при която е достигната критична точка може да бъде пресметната със следната формула:

  • Критична точка = Цената на закупуване на базовия актив – Получената премия