Намаляване на марджин

Късите позиции при американския тип опции могат да бъдат комбинирани с дълги позиции или насрещни позиции в прилежащия инструмент с цел избягване излагането на голям риск. При подобна стратегия изискуемият маржин може да бъде намален или дори да отпадне.

  • Покрити кол/пут опции
  • Спредови кол/пут опции
  • Къс Стредъл/Стренгъл

Покрити кол/пут опции

Къса кол опция може да се компенсира с дълга позиция в базовия инструмент. Обратното, къса пут опция може да се компенсира с къса позиция в базовия инструмент. В случай, че имате опция върху индекс базиран върху валута, не е възможно да се заеме позиция в базовия актив и правилото не се прилага.
 
Когато базовият актив е фючърс, позицията е покрита срещу ценови движения в прилежащия фючърс, но тъй като фючърса се търгува на маржин, потенциалната загуба от придобиване на фючърсната позиция на страйк цената е все още възможна. Поради тази причина само допълнителният маржин по късата позиция може да бъде премахнат.

Спредови кол/пут опции

Спред позицията позволява една дълга позиция да покрие къса при опции от един и същи вид и върху един и същ базов актив. Когато дългата позиция е по-дълбоко “в пари“, в сравнение с късата опция (дебитен спред), стойността на дългата позиция се използва за покритие, без да се изисква допълнителен маржин.
Когато късата позиция е по-дълбоко “в пари“, в сравнение с дългата (кредитен спред), цялата стойност на дългата позиция се използва за покритие на маржин изискването. Прибавя се е и допълнителен маржин, който да покрие разликата между двете страйк цени.
 
Забележка: При приключване на спред позиция се препоръчва първо да затворите късата позиция и после дългата. По този начин ще избегнете високото маржин ниво за отворена къса позиция. В някои случаи изискуемият маржин за поддържане на къса позиция е по-голям от наличната сума в сметката и обратното купуване на късата позиция е невъзможно. Това ще принуди клиента да прибави допълнителни средства към сметката си, за да може да закрие позицията.
 
Забележка: При опции върху фючърси е възможно затварянето на късата позиция да доведе до по-висок маржин по фючърсната позиция, който клиентът не може да заплати. Клиентът е длъжен да се убеди, че сметката му може да поеме маржинът от фючърсната позиция.

Къс Стредъл/Стренгъл

При късия Стредъл/Стренгъл принципът е различен спрямо покритите и спредови стратегии. Късите позиции при стредъл стратегията не предоставят покритие една на друга. Късите стредъл/стренгъл стратегии комбинират къса кол с къса пут опция. Тъй като излагането на двете опции е в противоположна посока спрямо пазара, се изисква допълнителния маржин за позицията с по-голямо маржин изискване.