Дълга кол/пут опция

Едни от най-широко използваните стратегии с опции, целящи печалба при равномерни еднопосочни движения на пазара в посоката на нашата опция са:

  • Дълга кол опция
  • Дълга пут опция

Дълга кол опция

Дългият кол е базова стратегия за търговия с опции. Неговото структуриране става по следния начин: Купуваме кол опция с прогнозата, че цените на базовия актив ще се повишат значително над страйк цената на нашата опция преди датата на падеж.
 
В сравнение с покупката директно на базовия актив, купувачът на кол опция има възможност да получи лостов ефект от сделката, тъй като по-ниско оценените кол опции, получават по-голяма стойност при еднакво процентно увеличение в цената на базовия актив.
Кол опциите имат ограничен живот. Ако цената на базовия актив не достигне над страйк цената на опцията преди тя да падежира, опцията ще остане без стойност – “извън пари“. 

Възможност за неограничена печалба

Тъй като не съществува ограничение до колко може да се покачи цената стоката до датата на падеж на опцията, няма ограничение и за максималната печалба на дълга кол опция.
 
Формула за изчисление на печалба:

  • Максимална печалба = неограничена
  • Излизане на печалба – Когато цената на прилежащия актив е >= на Страйк цената на дългата кол опция + Платената премия
  • Печалба = Цената на базовия актив – Страйк цената на дългата кол опция – Платената премия

Ограничен риск

Рискът при закупуването на дълги кол опции е ограничен до размера на премията, платена за съответната опция, без значение от цена на базовият актив, на датата на падеж на опцията.
 
Формула за изчисление на загубата:

  • Максимална загуба = Платената премия + Платената комисионна
  • Имаме Максимална загуба, когато Цената на базовия актив <= от Страйк цената на дългата кол опция

Критична точка

Цената на базовия актив, при която е достигната критичната точка за дълга кол опция може да бъде пресметната по следната формула:

  • Критична точка = Страйк цена на дългата кол опция + Платената премия

Дълга пут опция

Дългият пут е базова стратегия за търговия с опции. Неговото структуриране става по следния начин: Купуваме пут опция с прогнозата, че цената на базовия актив ще падне значително под страйк цената на датата на падеж на опцията.
 
В сравнение с къса позиция при базовия актив, е по-удобно да се залага срещу базовия актив, чрез покупката на пут опции. Рискът е ограничен до платената премия за пут опцията, за разлика от неограничения риск при къса продажба директно на базовия актив. 

 

Възможност за ограничена печалба

На теория цената на базовия актив може да достигне до 0 на датата на падеж на опцията. Това е максималната възможна печалба при използването на стратегия дълъг пут. Тя е ограничена единствено от минималната стойност, до която може да достигне базовия актив.

Формула за изчисление на печалба:

  • Максимална печалба = ограничена
  • Максимална печалба – когато цената на базовия актив = 0
  • Печалба = Страйк цената на дългата пут опция – Платената премия

Ограничен риск

Рискът при покупка на дълга пут опция е ограничен до цената, която сме платили за опцията, без значение колко високо може да достигне цената на базовия актив на датата на падеж.
 
Формула за изчисление на загубата:

  • Максимална загуба = Платената премия + Платената комисионна
  • Имаме максимална загуба, когато цената на базовия актив >= на Страйк цената на дългата пут опция

Критична точка

Цената на базовия актив, при която е достигната критична точка за дългата пут опция може да бъде пресметната по следната формула:

  • Критична точка = Страйк цена на дългата пут опция – Платената премия