Goldman Sachs повиши прогнозата си за златото

вторник, 16 април 2024 г.

Goldman Sachs повиши таргета си за цената на златото в края на годината, заявявайки, че в момента жълтият метал се намира в „непоклатим бичи пазар“. Най-голямата подкрепа за цените на златото напоследък беше нанесеният през уикенда от Иран удар с дронове и ракети срещу Израел като предполагаемо отмъщение за нападението срещу иранското посолство в Сирия.

Този ход бележи потенциалното включване на Иран в дългогодишната война между Израел и Хамас и представя възможността за по-голям конфликт в Близкия изток, в който могат да се включат и Съединените щати.

Въпреки това златото вече отбеляза силни печалби през тази година, дори и при устойчивата инфлация, която предполага, че лихвените проценти на Фед ще останат повишени по-дълго, отколкото се очакваше.

„Всъщност, въпреки че пазарът оценява все по-малкото съкращения от страна на Фед, по-силните тенденции на растеж и рекордните капиталови пазари, златото поскъпна с 20% през последните два месеца“, казват анализаторите на инвестиционната банка в бележка от 12 април.

„Традиционната справедлива стойност на златото свързва обичайните катализатори – реалните лихвени проценти, очакванията за растеж и долара – с потоците и цената. Нито един от тези традиционни фактори не обяснява адекватно скоростта и мащаба на движението на цената на златото досега през тази година“.

„Тези фактори продължават да се потвърждават от настоящата макрополитика и геополитика. Нещо повече, при положение че съкращенията на Фед все още са вероятен катализатор, който ще смекчи насрещния вятър на ETF по-късно през годината, и при наличието на риск от изборния цикъл в САЩ и фискалната обстановка, бичият уклон на златото остава ясен“, заявиха от Goldman.

Банката повиши прогнозата си за цената до края на годината до 2700 долара за тройунция, в сравнение с предишните 2300 долара за тройунция.