Япония отново предупреждава за прекомерно слаба йена

петък, 12 април 2024 г.

Японският министър на финансите Шуничи Сузуки заяви, че японските власти не само анализират последните спадове на йената, но и факторите, които ги предизвикват. Той потвърди готовността на Токио да реагира на всякакви прекомерни колебания на валутата.

Сузуки сподели, че финансовите лидери от групата на 20-те най-големи икономики ще обсъдят валутните движения на предстоящата среща във Вашингтон. Той отбеляза, че слабата йена, въпреки предимствата и недостатъците си за икономиката, може да нарани потребителите, като увеличи инфлацията.

Министърът на финансите подчерта, че е важно валутните курсове да се движат стабилно, отразявайки фундаменталните фактори, като посочи нежеланието към прекомерна волатилност. Той обеща да реагира адекватно на всякакви прекомерни движения на пазара.

Сузуки координира действията си с главния валутен дипломат Масато Канда, но отказа да потвърди дали властите се подготвят да се намесят на пазара, за да подкрепят валутата.

Той също така не засили предупреждението си за „решителни действия“ срещу рязкото понижение на йената. Някои анализатори препоръчват властите да държат пазара в готовност за реални интервенции, за да предотвратят по-нататъшно обезценяване на йената.

Спадът на йената върна страховете от интервенции, но въпреки това властите може да предпочетат да изчакат предстоящата среща на Г-20, преди да предприемат действия. Японската валута е загубила почти 8% спрямо долара от началото на годината.

Слабата йена предизвиква главоболие за японските политици, тъй като увеличава разходите за внос на горива и суровини и засяга търговците на дребно и домакинствата. Някои проучвания прогнозират съкращение на японската икономика през първото тримесечие на годината.

Въпреки това някои анализатори смятат, че Японската централна банка може да не спешат да реагират предварително преди срещата на Г-20, тъй като йената се задържа в определени граници. Спадът на йената може да усложни обсъжданията за следващото повишаване на лихвените проценти, което се очаква тази година.