Поради повишаването на запасите на петрол в Америка, цената на петрола се понижи

сряда, 17 април 2024 г.

По време на азиатската сесия в сряда, тъй като седмичната статистика за запаси за петрол в Америка  даде индикация за повишаването им, цената на петрола се понижи. Въпреки тези данни опасението от отговор на Израел след атаката на Иран върху тях, още е в сила.

Цените на суровия петрол отбелязаха звезден ръст през последните две седмици, тъй като перспективата за по-голям конфликт в Близкия изток, особено между Иран и Израел, породи залози за прекъсване на доставките в региона.

Фючърсите на петрола сорт Брент се понижиха с 0,1% до 89,89 долара за барел, а фючърсите на петрола сорт West Texas Intermediate – с 0,2% до 84,69 долара за барел към 20:58 ч. българско време (00:58 ч. българско време). И двата контракта се търгуваха доста под над петмесечните върхове, достигнати миналата седмица.

Запасите на суров петрол в САЩ нараснаха с 4,09 млн. барела, надвишавайки очакванията. Спадът на запасите на бензин обаче подсказва за увеличаващото се търсене. Геополитическото напрежение и опасенията за растежа на лихвите влияят върху цените, но също така се очаква отговор от Израел на нападението от Иран.