Венецуелският петролен сектор е засегнат от загубата на лиценза в САЩ

петрол
четвъртък, 18 април 2024 г.

Очаква се загубата на ключов американски лиценз, който позволяваше на Венецуела да изнася петрол за пазари по целия свят и да осигурява инвестиции, да засегне обема и качеството на продажбите на суров петрол и горива, като същевременно предизвика множество искания за индивидуални разрешения от страна на САЩ.

Представители на САЩ предупредиха, че при липса на напредък от страна на администрацията на президента Николас Мадуро в изпълнението на договорената миналата година пътна карта за провеждане на избори, САЩ няма да подновят лиценз 44, с който от октомври насам се облекчават петролните санкции, действащи през последните пет години.

В сряда Министерството на финансите даде на компаниите 45 дни, за да приключат висящите транзакции, особено продажбите на суров петрол и горива, чрез по-рестриктивен лиценз. 

От институцията също така заявиха, че ще обработват конкретни искания за разрешителни за бизнес с Венецуела – ангажимент, който венецуелските служители заявиха, че очакват САЩ да спазят. Много компании от години чакат Вашингтон да одобри енергийните сделки с участието на Венецуела.

Но Министерството на финансите също така обясниха, че „започването на нов бизнес, включително нови инвестиции, които преди това са били разрешени съгласно лиценз 44, няма да се счита за ликвидационна дейност“, което поражда съмнения относно това какъв вид сделки ще бъдат разрешени.