Петролът отчита леко покачване

петрол
петък, 19 април 2024 г.

Петролът леко поскъпна в петък, но отбеляза седмичен спад, след като Иран омаловажи съобщението за израелско нападение на своя територия, което е знак, че ескалацията на военните действия в Близкия изток може да бъде избегната. 

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 18 цента или 0.21% до 87.29 долара за барел. Предният месечен договор за американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за май завърши с 41 цента или 0.5% по-високо до 83.14 долара за барел. По-активният договор за юни затвори с 12 цента по-високо на 82.22 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с повече от 3 долара за барел по-рано през сесията, след като в иранския град Исфахан се чуха експлозии, които източници определиха като израелска атака. Въпреки това печалбите бяха ограничени, след като Техеран омаловажи инцидента и заяви, че не планира ответни действия.

„Това не беше нищо друго освен голямо шоу и затова пазарите се сринаха толкова бързо, колкото и се покачиха“, казва Тим Снайдър, икономист в Matador Economics.

Инвеститорите следяха отблизо отговора на Израел на иранските атаки с дронове и ракети на 13 април, които от своя страна бяха отговор на предполагаем израелски въздушен удар на 1 април, разрушил сграда в иранското посолство в Дамаск.

Междувременно американските законодатели добавиха санкции върху износа на ирански петрол към предстоящия пакет за помощ на Украйна след удара на Техеран по Израел миналия уикенд. По данни на Ройтерс Иран е третият по големина производител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).