Азиатските пазари се възстановяват в понеделник

понеделник, 22 април 2024 г.

Азиатските акции възстановиха част от загубите си в понеделник, а доходността на облигациите се повиши, тъй като страховете от по-широк конфликт в Близкия изток намаляха, а инвеститорите се насочиха отново към по-рискови активи.

Златото и долара се отдръпнаха от близките си върхове, а цените на суровия петрол се понижиха, тъй като потенциалът за голямо прекъсване на доставките намаля. В петък Иран заяви, че не планира да предприеме ответни действия след очевидно израелско нападение с безпилотен самолет в границите на страната, което на свой ред последва безпрецедентно иранско ракетно нападение и нападение с безпилотен самолет срещу Израел преди дни.

„Изглежда, че нито Израел, нито Иран искат ескалация на кризата в Близкия изток… и тъй като не се очертава последващ удар от двете страни, опасенията на инвеститорите донякъде намаляха“, каза Казуо Камитани, стратег в Nomura Securities.

Въпреки това Камитани заяви, че очакванията за последващо намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и опасенията относно приходите в сектора на чиповете ще продължат да държат инвеститорите нащрек.

Доходността на облигациите, която се повишава при спад на цените, отново се повиши до многомесечни върхове. Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши с 4 базисни пункта до 4,656 %, като се върна към петмесечния връх от 4,696 %, достигнат миналата седмица, поради мнението, че Фед няма да бърза да облекчава политиката си на фона на стабилните икономически данни и устойчивата инфлация.