Преди срещата на ФЕД цените на златото се понижават, тъй като опасността от лихвените проценти е висока

злато
вторник, 30 април 2024 г.

Цените на златото спаднаха от азиатския обмен във вторник, оставайки заклещени доста под последните върхове, тъй като страховете от по-високи за по-дълго време лихвени проценти в САЩ.

Освен това натежаха и исканията за безопасни убежища, особено след като по-късно се появиха съобщения за възстановени преговори за прекратяване на огъня между Израел и Хамас. Това доведе златото до по-сериозен спад пред опасностите, свързани с лихвените проценти.

Спот златото спадна с 0,4% до 2 326,45$ за тройунция, а фючърсите върху златото с падеж през юни – с 0,9% до 2 337,30$ за тройунция. Спот цените се търгуваха с повече от 100$ под рекордния връх, достигнат по-рано през април.

Въпреки неотдавнашните спадове обаче цените на златото все още се търгуват с над 4 % ръст за април, като разширяват звездните печалби, отчетени през март.

Тревогата на Фед оказва натиск върху златото, тъй като надеждите за намаляване на лихвите намаляват
Фокусът сега е насочен към срещата на Фед по-късно тази седмица, на която се очаква централната банка да запази лихвените проценти на стабилно ниво. Но се очаква председателят на Фед Джером Пауъл да предложи по-ястребска перспектива за лихвите, особено след поредица от горещи данни за инфлацията.

Признаците за лепкава инфлация накараха трейдърите до голяма степен да изключат от цената очакванията за краткосрочно понижение на лихвените проценти от страна на Фед. Сега се очаква централната банка да намали лихвите едва през септември или през четвъртото тримесечие, ако изобщо ги намали през тази година.

По-високите лихвени проценти за по-дълъг период от време не са добро предзнаменование за златото, тъй като те увеличават алтернативните разходи за инвестиране в жълтия метал. Укрепването на долара поради перспективата за стабилни лихвени проценти също оказа натиск върху по-широките пазари на метали.

Други благородни метали също отстъпиха във вторник. Фючърсите върху платината се понижиха с 0,1% до 959,05$ за тройунция, а фючърсите върху среброто – с 1,8% до 27,168$ за тройунция.

Цените на медта са в застой заради слабите PMI в Китай, но се очертава звезден април
Сред индустриалните метали цените на медта се колебаеха около двугодишните си върхове във вторник, тъй като инерцията на скорошното рали бе отслабена от смесените данни за индексите на мениджърите по покупките от най-големия вносител Китай.
Тримесечните фючърси на медта на Лондонската метална борса се задържаха на нива около 10 185,0$ за тон, докато едномесечните фючърси на медта спаднаха с 0,1% до 4,6738$ за паунд.

Официалните данни за PMI от Китай показаха, че през април производствената активност се е забавила на косъм по-малко от очакваното спрямо март. Но непроизводствената активност се забави много повече от очакваното.

Макар че частно проучване очерта по-добра картина на производствения сектор, данните от вторник все още очертават трайна слабост на китайската икономика въпреки силното първо тримесечие.

Това повдигна някои въпроси относно силното търсене на мед в най-големия вносител на червения метал в света.

Въпреки това цените на медта се намираха в звездна позиция през март и април, тъй като перспективата за по-ограничени доставки – на фона на нови санкции срещу Русия и съкращения на производството от страна на китайските рафинерии – стимулираше засилените покупки на червения метал.

През април фючърсите върху медта поскъпнаха с между 14% и 16%.