Японската йена се понижи след намалението на лихвите от ЯЦБ

вторник, 19 март 2024 г.

Японската йена отслабна значително спрямо другите си конкуренти във вторник и сряда, тъй като повишението на лихвения процент от страна на Японската централна банка беше до голяма степен засенчено от потвърждаването от страна на централната банка на миролюбивите ѝ перспективи в краткосрочен план.

Във вторник японската централна банка повиши лихвените проценти с 0.1% – за първи път от 17 години насам, като същевременно прекрати политиката си на отрицателни лихвени проценти и механизма за контрол на кривата на доходността.

Управителят Казуо Уеда обаче заяви, че BOJ ще продължи да изкупува японски държавни облигации със стабилен темп и че банката трябва да остане „миролюбива“ в краткосрочен план, за да подпомогне японската икономика.

След коментарите на Уеда йената рязко отслабна, като двойката USDJPY достигна най-високото си ниво от средата на ноември – над 151 йени за долар. Японската валута се представи още по-зле спрямо еврото, като двойката EURJPY се покачи до нива, наблюдавани за последен път по време на световната финансова криза през 2008 г. EURJPY се движеше около 164.31.