Петролът се изкачи до 4-месечен връх

петрол
понеделник, 18 март 2024 г.

Петролът се повиши с около 2% до четиримесечен връх в понеделник на фона на по-ниския износ на суров петрол от Ирак и Саудитска Арабия и признаците за по-силно търсене и икономически растеж в Китай и САЩ.

Фючърсите на сорта Брент поскъпнаха с 1.55 долара, или 1.8%, до 86.89 долара за барел, а американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 1.68 долара, или 2.1%, до 82.72 долара.

Това доведе до техническа свръхпокупка на двата бенчмарка, като Брент затвори на най-високата си стойност от 31 октомври, а WTI – на най-високата си стойност от 27 октомври. На други енергийни пазари фючърсите върху бензина в САЩ затвориха на най-високата си стойност от 31 август насам.

Що се отнася до предлагането, Ирак, вторият по големина производител в ОПЕК, заяви, че ще намали износа на суров петрол до 3.3 млн. барела на ден през следващите месеци, за да компенсира превишаването на квотата си в ОПЕК+ от януари насам – обещание, което ще намали доставките със 130 000 барела на ден спрямо миналия месец.

През януари и февруари Ирак изпомпваше значително повече петрол от целта за добив, определена през януари, когато няколко членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзници като Русия, група, известна като ОПЕК+, се споразумяха да подкрепят пазара.