Азиатски валути се понижават, докато доларът остава стабилен преди публикуването на данни за PPI и продажбите на дребно

четвъртък, 14 март 2024 г.

Азиатските валути изпитват спад в четвъртък, докато доларът се стабилизира след първоначалните си печалби. Инвеститорите търсят повече информация за лихвените проценти в САЩ от предстоящите данни за производствената инфлация и продажбите на дребно. Регионалните валути още се отразяват от по-високия от очакваното индекс на потребителските цени в САЩ. Това влоши очакванията за бързо намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв. Доларовият индекс и фючърсите на доларовия индекс се стабилизираха в азиатската сесия в четвъртък, след като възстановиха част от печалбите си от началото на седмицата.

Фокусът е върху предстоящите данни за индекса на цените на производителите и продажбите на дребно, преди всичко поради очакванията за инфлационни сигнали, както и предстоящото заседание на Фед. Японската йена, която тази седмица се показа по-силно от другите азиатски валути, изпитва някои загуби в сряда и четвъртък. Преговорите между големите японски работодатели и профсъюзите на служителите указват към увеличение на заплатите през следващите месеци, което може да повлияе на инфлацията в бъдеще.

Банката на Япония ще заседава следващата седмица и има вероятност от прекратяване на отрицателните лихвени проценти и YCC, което може да се случи през април. Възникващите признаци за устойчивост на японската икономика укрепват вярата в по-агресивен подход от страна на Банката на Япония.

Въпреки това, бивш служител на Банката на Япония заяви, че банката няма да ускорява нормализирането на политиката си, което намеква, че повишението на лихвените проценти в Япония ще бъде ограничено през тази година.

Широките азиатски валути изпитват спад, като фокусът остава върху предстоящите данни за САЩ. Австралийският долар се понижава с 0,1% поради високите цени на суровините. Китайският юан също се понижава с 0,1% поради съмненията в икономическото възстановяване. Южнокорейският вон и сингапурският долар губят 0,2% и 0,1% съответно, докато индийската рупия стабилизира след рязкото си възстановяване през последните сесии.