Япония няма да направи нова интервенция, освен ако йената не падне под 155, казва бившият дипломат от FX Ватанабе

четвъртък, 04 април 2024 г.

Японските специалисти вероятно няма да предприемат действия в рамките на паричната политика, освен ако йената не се понижи под 155 за долар, заяви в четвъртък предишният посланик по паричните въпроси Хироши Ватанабе.

Пазарите са нащрек за възможността за намеса на японските специалисти при закупуването на йени, тъй като парите в брой се плъзгат близо до нивото 152, където те за последен път се осмелиха да участват в интервенцията през 2022 г.

Уатанабе, който ръководеше японското парично споразумение от 2004 г. до 2007 г., заяви, че шансът за посредничество в момента е слаб, тъй като спадовете на йената са в рамките на широк диапазон, а не както през 2022 г., когато парите се понижаваха по-силно.

Докато пазарите може да се концентрират върху това дали доларът ще поскъпне над 152 йени, японските специалисти вероятно няма да разглеждат всеки пробив над това ниво сам по себе си като достатъчно солидна причина за намеса, каза той на среща с Ройтерс.

„При сегашните нива не мисля, че специалистите ще се намесят. Те вероятно няма да се намесят, освен ако йената не се срине внезапно под 155 спрямо долара“, каза Уатанабе, който като лош навик е обслужвал световни предприятия и е ръководил паричната политика на Япония от 2004 до 2007 г.

Линията от 155 щяла да бъде жизненоважна за психиката и пробив над нея щял да привлече вниманието на медиите, което впоследствие щяло да увеличи шанса за намеса, особено в случай, че спадът на йената е огромен.“ – каза Уатанабе.

„Доларът/йената вероятно ще се движи в диапазона 145-155 за момента“, най-вече поради това, че разликата в лихвените проценти между Съединените щати и Япония ще остане голяма, каза той.

Йената е в низходящ тренд въпреки решението на Японската централна банка от последния месец да приключи осемгодишното прилагане на отрицателни лихвени проценти, тъй като дилърите преведоха нейния миролюбив диалект като знак, че следващото покачване на лихвите ще се случи след известно време.

В четвъртък доларът се задържа на ниво от 151,70 йени, като се движеше в кратки граници след скока от последната седмица до 34-годишен връх от 151,975 йени, който активира известията на японските специалисти относно възможността за интервенция.

Тъй като BOJ вероятно ще се въздържи от решително повишаване на лихвените проценти, разходите по японските заеми ще се задържат и ще поддържат йената под низходяща тежест, каза Ватанабе.

Съществуват и други причини, които могат да предотвратят рязък отскок на йената, като се има предвид, че много японски фирми не репатрират печалбите, които получават в чужбина, а ги изразходват за спекулации в чужбина, каза той.

„Всъщност, ако японската икономика постигне напредък, това няма да доведе до стабилна йена“, каза още Ватанабе.