Петролът поскъпна, след като израелски удар засенчи преговорите за прекратяване на огъня

петрол
сряда, 10 април 2024 г.

Цените на петрола се повишиха с 1 долар в сряда, след като трима синове на лидер на Хамас бяха убити при израелски въздушен удар в ивицата Газа, което засили опасенията, че преговорите за прекратяване на огъня може да се забавят.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент се повишиха с 1.06 долара, или 1.2%, до 90.48 долара за барел, а фючърсите на американския суров петрол сорт West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с 98 цента, или 1.2%, до 86.21 долара. 

„Петролният пазар реагираше и продължава да реагира много остро на новините от Газа“, казва Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC в Ню Йорк.

Израелските военни потвърдиха извършването на нападението, описвайки тримата синове като оперативни работници във въоръженото крило на Хамас. Във вторник Хамас заяви, че проучва израелското предложение за прекратяване на огъня в продължаващата повече от шест месеца война в Газа, но го нарече „непреклонно“ и заяви, че не отговаря на нито едно от палестинските искания.

Продължаването на конфликта може да повлече след себе си и други държави, особено подкрепящия Хамас Иран, третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Решението на Мексико да ограничи износа на суров петрол, за да снабдява местните рафинерии, също подкрепи цените и доведе до рекордно нисък внос на мексикански суров петрол в САЩ в началото на април.