Суровият петрол се покачва с 1%, тъй като търговците се притесняват от проблемите с корабоплаването в Червено море

петрол

20.12.2023 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Във вторник се наблюдава увеличение на цените на петрола с повече от един долар за барел, като се основава на печалбите от предишната сесия след атаките срещу кораби в Червено море от терористи Хути от Йемен, които са свързани с Иран, което затрудни морския трафик и причини допълнителни корпорации за пренасочване на лодки. С увеличение от $1,28, или 1,6%, фючърсите на суровия петрол Brent затвориха на $79,23 за барел, най-високото ниво от 1 декември. Януарският договор за доставка на западнотексаския междинен суров петрол в САЩ се увеличи с 97 цента, или 1,3%, до $73,44 за барел барел, което също е най-високото ниво от повече от две седмици, след сетълмента във вторник. Във вторник Съединените щати обявиха формирането на работна група за защита на търговията в Червено море от атаки на екстремисти в Йемен, които са подкрепяни от Иран. Хусите обещаха да продължат да атакуват и да се противопоставят на водената от САЩ военноморска мисия.

Пазарът е обезпокоен от несигурността около продължителността на това, според Фиона Синкота, старши анализатор в City Index. „Въпреки стартирането на операцията за осигуряване на безопасно преминаване през Червено море, големите корабни фирми все още се въздържат.“ След нападение срещу плавателен съд, собственост на Норвегия, и съобщението на BP (NYSE: BP), че е спрял целия транзит през Червено море, цените на петрола се повишиха с около 2% в понеделник. Оттогава няколко други спедитори пуснаха изявления по този начин. Малко над 12% от целия корабен трафик в света преминава през Суецкия канал и Червено море.

Геополитическият риск нараства в резултат на събитията в Червено море, според Роб Тумел, управляващ директор на базираната в Канзас петролна инвестиционна компания Tortoise Capital. „Това кара цените на петрола да се покачват, тъй като търговците оценяват потенциала за прекъсване на доставките, свързано с нарастващия геополитически риск“, каза Тумел. Докато атаките срещу танкери увеличиха премията за риск, други анализатори заявиха, че ефектите върху доставките на петрол в момента са ограничени. Според анализатора на UBS Джовани Стауново, „засега въздействието е ограничено, докато петролът продължава да тече, само че по-дългите пътувания водят до по-високи транспортни разходи“.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.