Доларът пада до петмесечно дъно спрямо еврото, тъй като Фед изглежда по-близо до намаляване на лихвените проценти

usa_news

28.12.2023 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

В сряда доларът падна до петмесечно дъно спрямо еврото и кошница от други валути поради прогнозите, че Федералният резерв скоро ще намали лихвените проценти в Съединените щати. Въпреки това, тъй като много търговци са напуснали за празниците, обемите вероятно ще бъдат спокойни до Нова година и липсата на ликвидност ще засили движението на цените. Стойността на щатската валута спрямо шест други валути, индексът на долара, спадна с 0,48% до 100,98, най-ниското ниво от 27 юли. След две години на стабилен растеж, подхранван от очакванията за повишаване на лихвените проценти от Фед и по-нататъшни повишения на лихвите до за борба с инфлацията, индексът се насочва към спад от 2,45% през 2023 г.

След неочаквано дрезгавите забележки на председателя на Фед Джеръм Пауъл на срещата на Централната банка на САЩ през декември, когато политиците прогнозираха 75 базисни пункта облекчаване през 2024 г., пазарът започна да ценообразува понижение на лихвите през март. Европейската централна банка (ЕЦБ) и други централни банки се придържаха към своята по-висока за по-дълга позиция. Въпреки че поддържа, че не бърза да направи промяна, Централната банка на Япония намекна, че е все по-близо до прекратяване на политиката си за отрицателни лихви.

Паричната политика може да бъде затегната повече от предвиденото, ако инфлацията спадне значително по-бързо от референтната лихва на Фед. „Ако Фед намали лихвените проценти, защото инфлацията е намаляла толкова много, че не искат неволно затягане на политиката… тогава това вероятно е добър сценарий“, каза Брайън. Въпреки това, продължи той, „тогава историята е доста тежка“ за икономиката и фондовия пазар, ако са направили съкращенията поради колеблива икономика. „Мотивацията зад намаляването на лихвите все още е неизвестна и ще бъде най-важният фактор.“


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.