Без промяна в лихвените проценти от страна на ФЕД

usa_news

15.12.2023 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Федералният резерв обявява резултатите от последната си двудневна политическа среща за 2023 г. и поддържа лихвените проценти стабилни. Въпреки това официални лица намекнаха, че може да започнат да правят съкращения през следващата година, което предизвика силно увеличение на облигациите и акциите. Фокусът сега се измества към европейските централни банки и търговците ще се интересуват да видят доколко властите в региона устояват на очакванията, че ще заемат позиция, подобна на Фед.

Федералният резерв поддържа лихвените проценти на ниво, което е над две десетилетия по-високо от преди, но намекна, че ще започне да намалява цените на заемите през 2024. В сряда Федералната комисия по отворения пазар единодушно реши да запази лихвените проценти в диапазона от 5,25% до 5,50%. Въпреки това, тримесечната „точкова графика“ на очакванията за бъдещите лихвени проценти, публикувана от Федералния резерв на САЩ, показва, че политиците предвиждат три намаления с четвърт пункт през 2024 г., което е по-неблагоприятна перспектива от предишните прогнози. Председателят на Фед Джером Пауъл призна, че властите „вероятно са на или близо до пиковия лихвен процент за този цикъл“ в широко оценени забележки, направени след решението.

Прогнозата на Федералния резерв за намаляване на лихвените проценти през 2024 г. доведе до леко повишение на фючърсите на американските акции в четвъртък, удължавайки резките печалби, наблюдавани в предишната сесия. Фючърсният договор на Dow напредна с 43 пункта, или 0,1%, фючърсът на S&P 500 с 8 пункта, или 0,2%, а фючърсът на Nasdaq 100 с 52 пункта, или 0,3%. Основните индекси на Wall Street се повишиха в сряда, като Dow Jones Industrial Average за 30 акции постави нов връх. Технологичният Nasdaq Composite приключи деня с ръст от 1,4%, докато бенчмаркът S&P 500 скочи до най-високото си ниво на затваряне.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.