Централната банка на Япония с коментар за обрат на отрицателните лихви

7.12.2023 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Докато настроенията останаха приглушени в четвъртък поради продължаващите притеснения относно спада в китайската икономика, японските акции претърпяха значителен спад, тъй като гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда говори за алтернативи за бъдещ обрат на отрицателните лихвени проценти. За да определят кога Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти, инвеститорите също чакаха важни данни относно пазара на труда в САЩ.

Тъй като азиатските пазари продължиха да изостават, индексът на сините чипове Shanghai Shenzhen CSI 300 спадна с 0,5%, достигайки ниво, което беше почти пет години по-ниско от преди. Докато индексът Hang Seng в Хонконг падна с 1,9% до 13-месечно дъно, Shanghai Composite загуби 0,5% и се търгуваше на ниска точка, продължила повече от месец. Данните за търговията през ноември показват, че китайската икономика не се е подобрила много. Скромното възстановяване на износа доведе до увеличаване на търговския излишък на страната повече от очакваното, но неочакван спад на вноса показа, че вътрешното търсене остава слабо. Възможността за спад на кредитния рейтинг от Moody’s по-рано тази седмица навреди на настроенията към Китай. Рейтинговата агенция отбеляза, че има неясна политическа подкрепа и че има повече рискове за икономиката от срив в индустрията на недвижимите имоти.

След като гуверньорът Казуо Уеда от Bank of Japan обяви, че банката ще бъде изправена пред „още по-предизвикателна ситуация“ през декември и януари, индексът Nikkei 225 в Япония падна с 1,6%. Освен това Уеда говори за начини за повишаване на лихвените проценти от историческите дъна, което подхрани спекулациите, че Банката на Япония може да се откаже от изключително хлабавата си политика през 2024 г. Близо десетте години на лесна парична политика, на която се радваха японските акции, ще приключат с Централна точка на BOJ, която също беше основна причина за грандиозния им напредък тази година.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.