На фона на притесненията относно инфлацията, азиатските пазари се понижават

10.1.2024 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

На фона на нарастващото очакване за забавяне на намеренията на Японската централна банка да затегне политиката, японският Nikkei 225 се повиши до 34-годишен връх в сряда, докато повечето азиатски пазари се понижиха, тъй като инвеститорите останаха предпазливи относно инфлацията в САЩ и предсрочните намаления на лихвените проценти. Уолстрийт поведе слабо за регионалните пазари, тъй като американските капиталови индекси затвориха тихо поради продължаващата несигурност около потенциалните ранни намаления на лихвените проценти от Федералния резерв. Във вторник се наблюдаваше скромно укрепване на азиатските акции, тъй като изгодните покупки, особено в технологичния сектор, бяха стимулирани от загубите през първата седмица на 2024 г. Но преди нови улики по отношение на паричната политика на САЩ, търговците като цяло бяха предпазливи по отношение на рисковите активи, с с изключение на японските акции.

Nikkei 225 в Япония беше забележително изключение сред световните фондови пазари, като се повиши с около 2% в сряда, за да достигне ниво, невиждано от 90-те години на миналия век, точно преди да се спука значителен спекулативен балон. Основният източник на подкрепа за Nikkei бяха нарастващите спекулации, че Банката на Япония ще трябва да отложи намеренията си да започне да затяга паричната си политика през 2024 г., особено в светлината на ужасяващото земетресение, което удари централна Япония. Всяко предложение за по-строга политика от BOJ вероятно ще бъде до голяма степен компенсирано от мерки за възстановяване и стимулиране на икономиката след трагедията, което е добра новина за японските акции.

С 30% увеличение Nikkei беше най-добре представящият се основен пазарен индекс през 2023 г. Това се дължеше основно на ниския BOJ, който продължи своите програми за стимулиране, въпреки че повечето от конкурентите му започнаха да повишават лихвените проценти. Слабите данни за ръста на заплатите и инфлацията също предполагат, че Банката на Япония е била под по-малък натиск да започне да затяга политиката. Дори да се каже, при последните върхове, Nikkei все още беше податлив на теглене на печалба. Способността на японските акции да поддържат превъзходните си стойности също ще бъде подложена на изпитание по време на предстоящия сезон на печалбите за четвъртото тримесечие.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.