Байдън: Независимостта на Тайван не се подкрепя от САЩ

Китай

15.1.2024 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

След като гласоподавателите в Тайван отхвърлиха Китай и наградиха управляващата партия с трети мандат, президентът на САЩ Джо Байдън заяви в събота, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван. По-рано през деня Лай Чинг-те, кандидатът за президент на управляващата Демократична прогресивна партия (DPP) в Тайван, излезе победител, като категорично отхвърли опитите на Китай да го свали и обеща както да се противопостави на Пекин, така и да продължи диалог. На въпрос относно мислите му за изборите в събота, Байдън отговори: „Ние не подкрепяме независимостта…“ Съединените щати отдавна твърдят, че се противопоставят на издаването на официална декларация за независимост на Тайван, след като преместиха дипломатическото си признаване от Тайпе в Пекин през 1979 г. Въпреки това, те продължават да поддържат неофициални връзки със самоуправляващия се остров и все още са негов най-голям поддръжник.

Пекин вярва, че Лай може да обяви основаването на Република Тайван, което той заяви, че няма да направи. Пекин никога не е изоставял използването на сила, за да постави Тайван под свое управление. Забележките на Байдън, които изглежда се отклоняват от дългогодишната американска позиция за „стратегическа неяснота“ и намекват, че Съединените щати ще защитят острова в случай на нападение, вбесиха китайското ръководство. Изглежда, че той се опитваше да успокои Пекин със забележките си в събота. Въпреки това Вашингтон отправи предупреждение само няколко часа преди отварянето на избирателните секции, заявявайки, че „всяка“ нация, намесваща се в изборите, „би била неприемлива“. Тайван, територия, претендирана от Китай, демонстрира забележителни постижения в областта на демокрацията, след като осигури първите си преки президентски избори.

Поздравявайки Lai Ching за победата му, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че страната „се е ангажирала с поддържането на мира и стабилността от другата страна на пролива и мирното разрешаване на различията, без принуда и натиск.“ Според него, Съединените щати са готови да си сътрудничат с политическите лидери на Лай и Тайван, за да продължат техните „дългогодишни неофициални отношения, в съответствие с политиката на САЩ за един Китай“. Администрацията на Байдън беше загрижена, че напрежението с Пекин ще се влоши в резултат на изборите, прехода и новото правителство. В опит да подобри връзките с Китай, Байдън се съгласи да разреши разногласията, свързани със сигурността, с президента Си Дзинпин по време на посещение през ноември в Калифорния.

Според двама високопоставени правителствени служители Тайван очаква, че Китай ще се опита да окаже натиск върху бъдещия си президент след вота, наред с други неща, като проведе военни учения близо до острова тази пролет. Китай никога не е отричал правото да използва сила, за да анексира Тайван. Според високопоставен източник от администрацията на Байдън, Байдън възнамерява да изпрати неофициална делегация на самоуправляващия се остров като демонстрация на подкрепа за правителството. Лицето каза, че имената все още се определят, но е вероятно някои бивши високопоставени американски служители да присъстват на пътуването. Тайван вече е приемал такива делегации в миналото.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.