Частните компании в САЩ са добавили 164 000 работни места през декември

usa_news

5.1.2024 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Частните фирми в Съединените щати добавиха значително повече работни места през декември от очакваното, което предполага, че пазарът на труда е все още издръжлив и че това може да има ефект върху начина, по който политиците на Федералния резерв се справят с всички намаления на лихвените проценти през тази година. Данните за ADP на процесора за заплати показват, че частните заплати са се увеличили до 164 000 миналия месец от ревизираните надолу 101 000 през ноември. Икономистите очакваха стойност от 115 000. Според ADP растежът на ролите в частния сектор се движи от секторите на свободното време и хотелиерството. Наемането на служители в строителните компании се „задържа силно“ въпреки предизвикателствата от високите лихвени проценти по заемите, уравновесявайки спадовете в производствения сектор.

Междувременно растежът на заплатите се забави до 5,4% от 5,6% месец по-рано, продължавайки низходяща тенденция, започнала през септември 2022 г. „Връщаме се към пазар на труда, който е почти там, където беше преди пандемията“, каза в изявление главният икономист Нела Ричардсън от ADP. „Въпреки че заплатите не доведоха до неотдавнашния пристъп на инфлация, сега, когато растежът на заплатите се оттегли, всеки риск от спирала на заплатите и цените почти изчезна.“ Отделни данни, публикувани в сряда от Министерството на труда, разкриха, че броят на работниците, напуснали работата си през ноември, е достигнал най-ниската си точка от 2021 г. Намаляването на смяната на работа може да помогне за разсейване на нарастването на заплатите, което може да намали натиска върху цените. Възможностите за работа в САЩ също паднаха до ниво, невиждано от близо три години.

Пазарите следят за индикации за забавяне на нарастването на цените в Съединените щати, тъй като това може да убеди Федералния резерв скоро да започне да намалява своята агресивна програма за повишаване на лихвите. Този оптимизъм беше подхранван в края на миналата година от срещата на Фед през декември, по време на която централният орган разкри по-неблагоприятна перспектива от предишните оценки. Идеята обаче сякаш беше провалена минути след срещата. Според доклада, дори докато политиците смятат, че лихвените проценти са „вероятно на или близо до [своя] връх“, все още има „необичайно повишено“ ниво на несигурност около американската икономика през 2024 г. В допълнение, определящите лихвите казаха, че допълнително доказателство вероятно ще са необходими, за да се провери дали инфлацията постоянно намалява към декларираната им цел от 2%.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.