Златото запазва позициите си

злато
вторник, 27 февруари 2024 г.

Цените на златото се задържаха в тесен диапазон по време на азиатската търговия във вторник, тъй като инвеститорите очакваха редица предстоящи икономически данни, за да получат повече информация за търговията, въпреки че краткосрочните перспективи пред жълтия метал останаха ограничени.

Цените на кюлчетата също останаха до голяма степен в търговския диапазон от 2000 до 2050 щатски долара за тройунция, установен през последните два месеца, тъй като всеки потенциален ръст на жълтия метал беше до голяма степен потиснат от перспективата за по-високи и дългосрочни лихвени проценти в САЩ.

Няколко коментара на служители на Федералния резерв затвърдиха това схващане, тъй като те сигнализираха, че банката не бърза да започне да разхлабва политиката си поради лепкавата инфлация. Доларът остана близо до тримесечните си върхове поради това схващане.

Перспективата за по-високи лихвени проценти в дългосрочен план е неблагоприятна за недоходни активи като златото, тъй като увеличава алтернативните разходи за инвестиране в жълтия метал. Другите благородни метали също останаха в границите на тази идея, като фючърсите върху платината се повишиха с 0.5% до 887.85 щ.д. за тройунция, а фючърсите върху среброто – с 0.1% до 22.758 щ.д. за тройунция, като и двата метала възстановиха част от рязките загуби през февруари.