Три намаления на лихвите тази година, въпреки че Фед поддържа високи лихви

usa_news

21.3.2024 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Увереността на Федералния резерв, че неотдавнашният скок на инфлацията е малко вероятно да спре напредъка, постигнат досега, се демонстрира от факта, че запази лихвите непроменени в сряда и потвърди прогнозите си за три намаления на лихвите през тази година. FOMC, или Федералният комитет за отворения пазар, поддържа диапазон от 5,25% до 5,5% за своя референтен процент. Очакваше се, че председателят на Фед Джеръм Пауъл ще остави лихвите непроменени на тази среща, тъй като преди това беше предположил, че март е твърде рано за членовете да се чувстват достатъчно уверени във входящите икономически данни, за да намалят лихвите.

Прогнозите на членовете на Фед за спад на референтната лихва до 4,6% през следващата година и три намаления на лихвените проценти през 2024 г. не са се променили спрямо прогнозите им за декември. За разлика от това, Фед предвижда по-малко намаления на лихвените проценти за 2025 г. и 2026 г., като лихвите се повишават от предишни прогнози от 3,6% и 2,9% съответно до 3,9% през 2025 г. и 3,1% през 2026 г. Някои на Уолстрийт продължиха да настояват да има само две съкращения тази година след решението.

Дори членовете на Фед да повишат прогнозите си за инфлацията и растежа тази година, лихвеният курс за 2024 г. остава непокътнат. Предпочитаният от Фед индикатор за инфлация, основният ценови индекс на личните потребителски разходи, се очаква да нарасне от 2,4% на 2,6% през 2024 г. Инфлацията се очаква да бъде съответно 2,2% и 2% през 2025 г. и 2026 г., без промяна спрямо предишната прогноза. Увереността на Фед, че по-добрата икономика и пазар на труда вероятно няма да доведат до нова вълна от инфлация, не е разклатена, въпреки малкия скок в прогнозата за инфлацията за 2024 г.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.