Путин лесно печели изборите в Русия без значителна опозиция

18.3.2024 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Изборите в Русия в неделя показаха, че президентът Владимир Путин спечели с рекордна постсъветска победа, затвърждавайки вече стабилната си власт на власт и демонстрирайки, че Москва е била права да се противопостави на Запада и да изпрати войници в Украйна. Путин, бивш подполковник от КГБ, който дойде на власт през 1999 г., даде да се разбере, че резултатът трябва да послужи като предупреждение към лидерите на Запада, че в мир или конфликт ще трябва да се справят с по-мощна Русия за мнозина години напред. Поради резултата 71-годишният Путин ще започне нов шестгодишен мандат, който, ако завърши, ще надмине рекорда на Йосиф Сталин от 200 години като най-дълго управлявал лидер на Русия.

Според анкета, проведена от социологическата организация Фондация „Обществено мнение“ (FOM), Путин е получил 87,8% от гласовете, най-много процент от всеки кандидат в постсъветската история на Русия. Путин беше класиран с 87% от Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ). Според първоначалните официални констатации анкетите са верни. Поради цензурата и лишаването от свобода на политически опоненти, Съединените щати, Германия, Обединеното кралство и други страни обявиха, че гласуването не е било свободно или честно. Частичните резултати показват, че ултранационалистът Леонид Слуцки е четвърти, новобранецът Владислав Даванков е трети, а комунистическият претендент Николай Харитонов е втори с малко по-малко от 4%.

„Предстои ни много работа. Но Путин каза: „Никой никога не е успявал в историята, не успява сега и никога няма да успее в бъдеще, когато сме консолидирани, без значение кой иска да ни сплаши или потисне.“

Хиляди противници на Путин демонстрираха срещу него на избирателни секции както в страната, така и в чужбина по обяд, подтикнати от опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в арктически затвор миналия месец. Путин каза пред репортери, че според него изборите в Русия са били демократични и че протестът срещу него, предизвикан от Навални, няма никакво отношение към резултата от вота.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.