Петролът поскъпва, тъй като Powell намалява шансовете за повишаване на лихвените проценти в САЩ и възстановява ранната си загуба заради Венецуела

петрол

20.10.2023 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Цените на петрола се повишиха за трети пореден ден, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл не пожела да предложи ново повишение на лихвените проценти, въпреки тревожната инфлация в САЩ, което понижи курса на долара и донесе победа на стоковите бикове, включително на тези, които залагат на по-високи цени на суровия петрол. Повишението от 1% в четвъртък доведе до ръст на петрола от началото на седмицата до малко над половин процент, след като в понеделник спадът беше над 2%. Допълнителна подкрепа за възстановяването оказа влошаването на войната между Израел и Хамас, което породи опасения за потенциални смущения в производството на суров петрол или в транспортирането му от Близкия изток, въпреки че няма непосредствени признаци за настъпването на някое от двете събития. По-рано през сесията цените на суровия петрол спаднаха с повече от 1 %, тъй като Съединените американски щати отмениха за шест месеца санкциите, наложени на венецуелския петрол, в замяна на обещанието на южноамериканската страна да проведе свободни и честни избори. Отмяната на санкциите теоретично би позволила на пазара да бъдат пуснати повече венецуелски барели, въпреки че реалното производство на нов петрол би отнело повече време.

Търгуваният в Ню Йорк суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през ноември се повиши с 1,05 долара, или 1,5%, до 89,37 долара за барел. От началото на седмицата досега бенчмаркът на американския суров петрол поскъпна с 0,6 %. Търгуваният в Лондон суров петрол тип Брент за най-активния декемврийски договор завърши сесията в сряда на ниво 92,38 долара, което е с 88 цента, или почти 1 % повече. За седмицата световният бенчмарк за суров петрол отбеляза ръст от 2,3%.

За да се пребори с инфлацията, Фед повиши лихвените проценти 11 пъти в периода от март 2022 г. до август 2023 г., като ги увеличи с 5,25% от базов лихвен процент от едва 0,25%. Независимо от това Фед Атланта, подразделение на централната банка, оценява, че икономиката е нараснала с годишен темп от 5,4% през третото тримесечие на тази година спрямо едва 2,1% разширяване през второто тримесечие. Междувременно инфлацията беше по-висока от очакваното за трети пореден месец, тъй като потребителските цени нараснаха с 3,7% на годишна база през септември, колкото и през август, и повече от прогнозираните от икономистите на Уолстрийт 3,6%. „Икономиката е история на по-силно търсене. Икономиката е много устойчива, расте силно. Растежът се движи над дългосрочната си тенденция. Това е изненада“, каза той, добавяйки обаче, че „е много трудно да се разбере как икономиката може да расте при по-високи лихвени проценти“.

По-рано през деня цените на суровия петрол се понижиха, след като САЩ издадоха шестмесечен лиценз, разрешаващ транзакции в енергийния сектор на Венецуела, след като беше постигната сделка между администрацията на Мадуро и политическата опозиция за осигуряване на честни избори през 2024 г. Не се очаква сделката бързо да разшири добива на петрол във Венецуела, но може да увеличи печалбите, като върне някои чуждестранни компании в петролните ѝ полета и предостави суровия и петрол на по-широк кръг клиенти, които плащат в брой, твърдят експерти.