Икономическият дневен ред за седмицата е доминиран от съобщения за политиката на ЕЦБ и Банката на Англия

pound_news

23.10.2023 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Очаква се лихвените проценти да останат непроменени, тъй като централните банки, като Bank of Canada и Европейската централна банка, продължават да събират данни в лицето на променящите се икономически условия. След забавяне на конкретни данни за труда, дължащо се на по-ниски от очакваните проценти на отговори за проучването на работната сила, Службата за национална статистика (ONS) прогнозира ниво на безработица от 4,3% в Обединеното кралство. Инвеститорите ще следят отблизо доклада за нивото на безработица поради способността му да повлияе на пазарните настроения.

Тази седмица ще бъдат публикувани и глобалните индекси на мениджърите по покупките (PMI) за секторите на производството и услугите, включително тези от Австралия, Япония, Еврозоната, Обединеното кралство и САЩ. Всеки неочакван спад на тези PMI може да повлияе на реакциите на пазара, особено в светлината на нарастващите дългосрочни доходности. Допълнителна информация за състоянието на тези икономики ще бъде предоставена и от данните за австралийския CPI и PPI, както и германския индекс на бизнес климата IFO. Заедно с поръчките за дълготрайни стоки, молбите за безработица и основните лични потребителски разходи (PCE), Съединените щати ще обявят своите данни за БВП за третото тримесечие. Тези числа могат значително да повлияят на пазарните движения и настроението на инвеститорите.

Индексът на потребителските цени за Токио и PMI в производството за еврозоната ще бъдат обявени по едно и също време, добавяйки допълнителна перспектива към текущото състояние на световната икономика. Икономическият календар за тази седмица включва редица значими събития, които могат да повлияят на поведението на инвеститорите и пазара.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.