Негативните коментари на Фед тласкат цените на златото до близо седеммесечен връх

злато

29.11.2023 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Тъй като очакванията за ранно обръщане на основния лихвен процент от страна на Федералния резерв намаляха, служителите на Фед се увеличиха в отговор на поредица от мрачни коментари от длъжностни лица, цените на златото скочиха в азиатската търговия в сряда, достигайки близо седеммесечен връх. Жълтият метал спечели както от спада на долара до над четиримесечни дъна, така и от намаляващите лихви по държавните облигации на САЩ. В азиатската търговия 10-годишният процент спадна до двумесечно дъно. Търсенето на злато като сигурно убежище остана силно тази седмица въпреки предпазливостта преди няколко важни икономически показания от Китай и Съединените щати. Това беше особено вярно, тъй като множеството негативни данни от еврозоната и Япония подхраниха притесненията за глобален икономически спад. Фючърсите върху златото, изтичащи през декември, се повишиха с 0,2% до 2044,20 долара за унция, докато спот златото се повиши с 0,1% до 2044,08 долара за унция.

Отделни бележки, направени от членовете на Фед през нощта, предполагат, че банката трябва да проявява по-голяма предпазливост, когато поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълги периоди от време и че намаляването на инфлацията може да накара банката да смекчи политиката си по-рано от очакваното. Известният ястреб и управител на Федералния резерв Кристофър Уолър заяви, че високите лихвени проценти ефективно са ограничили инфлацията през тази година и че банката вероятно ще започне да намалява лихвите, ако ценовият натиск продължи да намалява.

Златото отбеляза значителни повишения през ноември, като в момента се очаква жълтият метал да спечели повече от 3% за месеца поради възможността за промяна в агресивната позиция на Фед. Като се има предвид, че по-високите лихвени проценти увеличават алтернативните разходи за инвестиране в жълтия метал, всяко бъдещо намаление на лихвените проценти от Фед се очаква да помогне на пазарите на злато. В интервю за Ausbiz, Тони Сикамор, анализатор в IG Markets, описа тенденцията като „перфектна среда за златото“.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.