Ако напрежението се повиши след атаките в Червено море, скокът на фондовия пазар в САЩ може да спре

4.12.2023 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Атаката в неделя срещу американски разрушител и търговски кораби в Червено море крие опасност от повторно разпалване на опасенията на пазара относно разширяването на конфликта между Израел и Хамас. Това вероятно може да замъгли картината за покачването, при което американските акции затвориха миналата седмица на рекордно високо ниво. Докато йеменската група Хути заяви, че е нанесла безпилотни и ракетни удари по два израелски военни кораба в близост в неделя, Пентагонът заяви, че е наясно с твърдения, включващи атаки срещу американски военен кораб и търговски кораби в Червено море. Американски военен служител също каза пред Ройтерс в неделя, че страната е предприела атака за самоотбрана в Ирак в неделя в отговор на „непосредствена заплаха“ в зона за разполагане на дронове.

Тези развития крият опасност от ескалиране на опасенията, че конфронтацията между Израел и Хамас ще се разшири, за да включи Съединените щати и други регионални играчи, като Иран. След нахлуването на Хамас в Южен Израел на 7 октомври тези опасения нараснаха, но оттогава намаляха. Главният глобален стратег на LPL Financial (NASDAQ:LPLA) Куинси Кросби заяви, че ескалиращите враждебни действия ще накарат някои инвеститори да спечелят от текущия скок на пазарите. Въз основа на индикации, че инфлацията намалява и оптимизма, че Федералният резерв ще спре повишаването на лихвените проценти, S&P 500 се повиши с около 9% през ноември. След като приключи на 4594,63 в петък, индексът достигна връх при затваряне на 2023 г., което го повишава с около 20% за годината.

Предишни увеличения на международните вълнения накараха инвеститорите да избягат в сигурни убежища като злато, щатски долари и държавни ценни книжа. Индикациите за ескалация на военните действия в Близкия изток може също да помогнат за повишаване на цените на петрола, които напоследък падат. Цените на суровия петрол West Texas Intermediate може да се повишат до между 80 и 90 долара за барел поради нарастващото напрежение в района, според Фил Орландо, главен анализатор на капиталовия пазар във Federated Hermes (NYSE: FHI). Цените в петък бяха $74,07.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.