Новозеландският долар се понижи след данните за продажбите

петък, 23 февруари 2024 г.

Новозеландският долар е на гребена на вълната, но има опасност да прекъсне седемдневното рали, през което спечели над 2% спрямо щатския долар. NZD/USD се търгува в европейската сесия на ниво 0.6185, което представлява спад от 0.16%.

Още един доклад за продажбите на дребно, още един спад. През четвъртото тримесечие на 2023 г. продажбите на дребно в Нова Зеландия спадат с 1.9%, като това е осмото поредно тримесечие на спад на разходите за търговия на дребно. Това беше много по-ниско от ревизирания спад от 0.8% през третото тримесечие и пазарната оценка от -0.4%.

Спадът беше усетен в цялата икономика, тъй като 14 от 15-те отрасъла на търговията на дребно отбелязаха спад в дейността си. На годишна база продажбите на дребно се понижиха с 4.1% спрямо -3.4% през третото тримесечие и под прогнозираните -3.6%, което е петото поредно тримесечие на спад.

Слабите данни показват, че потребителските разходи намаляват, а това може да означава, че икономиката на Нова Зеландия е в рецесия. През третото тримесечие ръстът на БВП се сви с 0.3 % и ако през четвъртото тримесечие също бъде отчетен отрицателен ръст, това ще отговаря на определението за техническа рецесия.