Цените на среброто падат на фона на бичата позиция на Пауъл и по-силния долар

13.11.2023 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Бичите забележки на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл и по-силната американска валута, която увеличи апетита на инвеститорите към риск, бяха основните фактори зад последния спад на среброто. Според Джеръм Пауъл, ако инфлацията остане над целта на Фед, лихвените проценти може да се увеличат, което ще повиши стойността на долара и ще намали цената на среброто. В момента пазарът следи под око предстоящата статистика относно продажбите на дребно и инфлацията на потребителските цени. Въпреки краткия период на отслабване на долара, предизвикан от някои мрачни четения на по-ранните коментари на Пауъл този месец, пазарните настроения като цяло остават предпазливи. Поради притеснения относно глобалната инфлация, търговците на фючърси на фондове на Фед сега прогнозират 22% шанс за ново повишение на лихвените проценти до януари.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се е увеличила, добавяйки към песимистичната прогноза за среброто и показвайки опасения на пазара относно бъдещата инфлация и пътеките на паричната политика. Неотдавнашен търг на облигации със слабо търсене на 30-годишни облигации е друг знак за притеснения относно дългосрочните икономически перспективи. В краткосрочен план перспективите за среброто изглеждат негативни, докато не настъпи скок в геополитическото напрежение или незадоволителни икономически данни от Съединените щати.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.