Русия и Украйна се обвиняват взаимно в нападение рано на Нова година

2.1.2024 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Четирима души са били убити при обстрела на град Донецк от Украйна в понеделник, според руски служител в източната част на страната, а най-малко един човек е бил убит от руски въздушни удари по други украински региони, според местни източници. Президентът на Донецка област Денис Пушилин публикува в приложението за съобщения Telegram, че още тринадесет души са били ранени при „тежък обстрел“ от украинските сили в центъра на Донецк. Обстрелът на Донецк, според изявление на руското външно министерство, е „терористичен акт“, насочен срещу гражданска инфраструктура. В свързано развитие местният губернатор съобщи в Telegram, че някой е бил убит при обстрел в района на Белгород в Русия.

Олех Кипер, губернаторът на областта, публикува в Telegram, че атака на руски дрон срещу южното пристанище Одеса е довела до една смърт и девет ранени от украинска страна. Kiper твърди, че многобройни пожари са избухнали в жилищни сгради, разпръснати из града, в резултат на падащи отломки от свалени дронове. Кметът на Одеса Хенадий Труханов сподели видео в социалните мрежи, на което разглежда порутен жилищен комплекс с изпочупени прозорци.

Руски въздушен удар в ранния ден на Нова година унищожи сграда на университет в град Дубляни и паметник в чест на лидер на Украинската въстаническа армия (УПА) от 1940 г. извън Лвов, според служители в западния украински район Лвов, който граничи с Полша. Въздушният удар на Русия, според украинските военновъздушни сили, е насочен и към районите на Николаев и Днепър. Докладите от Русия и Украйна не могат да бъдат независимо потвърдени от Ройтерс. В конфликта, започнал с пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., и двете страни отричат ​​да са насочвали оръжията си срещу хора.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.