Петролът поскъпва, докато доларът се понижава

24.4.2024 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Във вторник цените на петрола се повишиха с 1 долар за барел, тъй като инвеститорите насочиха вниманието си от геополитическите проблеми в Близкия изток към състоянието на световните икономики, а доларовият индекс в САЩ спадна до най-ниската си стойност от повече от седмица. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 1,46 долара, или с 1,8%, до 83,36 долара за барел, а фючърсите на суровия петрол сорт Брент поскъпнаха с 1,42 долара, или с 1,6%, до 88,42 долара за барел. След данните на S&P Global, които посочиха, че бизнес активността в САЩ се е охладила през април до четиримесечен минимум поради по-слабото търсене, доларовият индекс в САЩ се понижи. Инвеститорите, притежаващи други валути, обикновено увеличават търсенето на петрол, деноминиран в долари, когато стойността на долара се понижава. 

Данните от еврозоната показаха, че през този месец икономическата активност е нараснала с най-силния темп от над една година, което допълнително подкрепи цените. Според Андрю Липоу, президент на Lipow Oil Associates, „пазарът е бил под натиск от слабия или никакъв растеж в еврозоната“, така че всичко, което показва подобрение, е окуражаващо. Според Липоу пазарните участници се фокусират върху икономическите показатели и цялостния баланс на търсенето и предлагането, а не върху геополитическите проблеми. В началото на деня и двата контракта поевтиняха с повече от един долар поради намаляването на напрежението между Израел и Иран, както и поради продължаващите опасения за търсенето от страна на Китай, най-големия вносител на петрол в света. 

По-късно тази седмица инвеститорите очакват публикуването на статистическите данни за БВП на САЩ за първото тримесечие, както и данните за PCE през март – предпочитаната от Фед мярка за инфлацията. Според Алекс Хоудс, петролен анализатор в брокерската компания StoneX, „нисък брой на БВП под 3% може да охлади донякъде нервите на Фед и да окаже по-малък натиск върху суровините“. „По-силно от 3% отчитане обаче би могло да доведе до по-нататъшно поскъпване на долара, което ще окаже по-голям натиск върху суровините.“


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. Сайтът използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.